El 2009, a les comarques gironines

L'obra a dos temps del TGV i la fusió de Caixa Girona amb les de Sabadell, Terrassa i Manlleu han marcat el 2009 a les comarques gironines.

Publicat el 26 de desembre de 2009 a les 12:38

El 18 de febrer, la concessionària TP Ferro entregava a l'Estat el tram transfronterer de l'alta velocitat. Una via, però, que queda morta pel retard que acumulen els treballs del TGV a la resta de la demarcació. A Girona, aquest novembre han arribat les peces de la tuneladora que perforarà el subsòl urbà. Una obra ingent que no acabarà fins al 2012. D'altra banda, en el terreny econòmic, l'any s'ha caracteritzat pel tancament d'empreses, nombrosos ERO i una decisió sense precedents: l'aval de Caixa Girona per fusionar-se amb les tres altres entitats comarcals.

Les Bahames gironines

4 de març: Dues campanyes publicitàries per promocionar la Costa Brava en la commemoració del seu Centenari utilitzen fotografies de les Bahames o el Canadà. La polèmica està servida i l'oposició no triga a demanar la dimissió dels responsables polítics del Patronat de Turisme, Dolors Batallé i Enric Vilert. Ni la directora ni el president renuncien al càrrec, tot i que entonen el mea culpa i demanen perdó públicament. L'afer se salda amb la destitució del comissari del Centenari, Francesc López, i la rescissió del contracte a l'empresa de publicitat encarregada del projecte.

Adéu a un activista cultural

22 d'abril. La Creu de Sant Jordi reconeix la contribució que l'activista cultural gironí Feliu Matamala ha fet al llarg de la seva vida per la llengua i cultura catalanes, sobretot durant el franquisme. Matamala rep el guardó de mans del conseller de Cultura en un emotiu acte als serveis territorials de Cultura. Ja aleshores, la seva avançada edat -96 anys- i el seu precari estat de salut li fa impossible viatjar fins a Barcelona. Set mesos més tard, el 23 de novembre, l'ànima de la llibreria 'Les Voltes' de Girona s'apaga per sempre. Enrere deixa un extens llegat cultural i nombroses distincions, com la Medalla Francesc Macià de la Generalitat (2004) o la distinció de Ciutadania de l'Ajuntament de Girona.

Tanquen 64 anys d'història

30 de juny: L'empresa paperera Aconda de Flaçà (Gironès) tanca definitivament i deixa 239 treballadors a l'atur. La desaparició de la fàbrica arriba després de mesos d'agonia, manifestacions a peu de carrer i l'intent desesperat per trobar un inversor que la refloti. Al final, tot queda en paper mullat i la manca de liquiditat obliga els treballadors a recórrer al Fons de Garantia Salarial (Fogasa) per rebre indemnitzacions mínimes de 20 dies. El cas d'Aconda és un dels més crus d'aquest 2009, però la crisi també ha deixat nombrosos ERO arreu de la demarcació, com el que va presentar la factoria tèxtil per a l'automoció Trety, de Maçanet de la Selva (Selva), i que va suposar l'acomiadament de 241 treballadors.

Un anunci històric

2 de juliol. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, resol una reivindicació històrica a les comarques gironines. La Generalitat es compromet a reduir en un 40% fins al 2015 l'aigua del Ter que es transvasa a la conca del Llobregat per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona. La posada en funcionament de la dessaladora del Prat s'erigeix com la garantia d'aigua per a Barcelona i, per tant, el Govern pot posar remei al transvasament que el Ter pateix des de fa 50 anys i que deixa el riu per sota dels cabals ecològics que marca la llei. Malgrat l'anunci, el territori denuncia que a finals d'any el riu continua patint el mateix expoli i que no es nota el retorn de l'aigua.

Més de 400 bungalous, a terra

13 de juliol: Els operaris comencen a enderrocar el primer dels 443 bungalous del Club Med, l'antiga ciutat de vacances situada en ple paratge protegit del Cap de Creus. Feia més de cinc anys que el complex havia tancat portes, i la seva desaparició era una de les grans assignatures pendents a la demarcació. L'enderroc obligarà a remoure fins a 40.000 metres cúbics de runa. Per preservar al màxim el Parc Natural, els materials es tracten a la mateixa zona d'obres per facilitar-ne el transport. En total, Generalitat i Estat regeneraran 4,5 hectàrees de paratge. Les tasques d'enderroc i adequació ambiental suposen una inversió de 6 milions d'euros (MEUR) i es preveuen acabar a finals del 2010.

Passar pàgina després de la llevantada

16 de juliol. L'Escala estrena el passeig marítim després que la llevantada de Sant Esteve n'esfondrés bona part de l'estructura. El nou passeig incorpora un mur de contenció i una passera per als vianants arran de mar. En només sis mesos, l'Estat executa l'obra, que té un cost de 7,3 MEUR. El nou passeig de l'Escala és un dels exemples de com el territori vol passar pàgina a les destrosses que el temporal va fer arreu de la Costa Brava. Passejos descalçats i coberts de sorra, comerços i hotels inundats o ports malmesos van ser algunes de les conseqüències dels embats del mar. Poblacions com Portbou, Cadaqués, Llançà, Platja d'Aro, Tossa de Mar o Blanes van ser algunes de les més afectades per la força de les onades.

Núria Pòrtulas, culpable

30 de juliol. Dos anys i mig de presó. Aquesta és la pena que l'Audiència Nacional imposa a la jove de Sarrià de Ter (Gironès), Núria Pòrtulas, per col·laborar amb una organització terrorista. Els fets es remunten al gener del 2007 quan detenen la noia i l'envien a presó. Estarà quatre mesos a Soto del Real. Al llarg d'aquest temps, les mobilitzacions reclamant la seva absolució no han parat i el dia del judici no és una excepció. Una cinquantena de persones s'apleguen a les portes de l'Audiència Nacional però acaben protagonitzant enfrontaments amb la policia i amb els periodistes. La defensa de la noia, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, recorre la sentència al Tribunal Suprem per demanar l'absolució. El Suprem encara no s'ha pronunciat.

Primera víctima de grip nova

3 d'agost: Una dona de 35 anys veïna de Lloret de Mar (Selva) és la primera víctima de la grip nova a Catalunya. Mor a l'Hospital Universitari Josep Trueta de Girona després d'estar un dia a la Unitat de Cures Intensives. La dona ingressa amb pronòstic greu per una insuficiència respiratòria aguda. La pacient ja tenia antecedents de malaltia hepàtica. És la primera mort del país per grip nova i la vuitena a l'Estat. A causa de la pandèmia, se succeeixen les mesures per frenar el contagi. A Girona ciutat l'Ajuntament retira les escales de l'escultura de la Lleona per evitar que els visitants hi facin petons, tal com mana la tradició.

Al costat de les comarcals

7 de setembre: El Consell d'Administració de Caixa Girona aprova sumar-se al projecte de fusió de les de Sabadell, Terrassa i Manlleu. La decisió del consell fa desaparèixer del tot les especulacions al voltant d'una aliança amb les altres dues entitats públiques, Caixa Catalunya i Caixa Tarragona. La nova entitat resultant de la fusió se situarà entre les deu primeres caixes de l'Estat, amb un balanç proper als 34.500 MEUR. El pla d'integració, al qual és dona llum verd aquest desembre, suposa tancar 240 oficines i retallar les plantilles de les quatre entitats en 629 treballadors. La nova caixa demanarà 500 MEUR al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària.

Fi a 18 anys de govern de CiU

17 de setembre: Una moció de censura acaba amb divuit anys de govern de Joan Giraut (CiU) a l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro. Els vots a favor del PSC, el PP i ICV donen l'alcaldia a la socialista Dolors Padilla en un ple extraordinari marcat pels retrets dels fins aleshores membres de l'equip de govern. La sortida del govern del regidor del PP, Antoni Cano, havia deixat CiU en minoria i l'oposició (PSC i ICV) no dubta en aprofitar la situació per sumar els regidors dels tres grups i desbancar l'alcalde. L'argument de Cano per deixar el govern de CiU és que els interessos personals havien entrat en la gestió municipal.

Vacances estroncades

19 d'octubre. Les vacances que un grup de 60 estudiants holandesos anaven a passar a Calella de Mar (Maresme) s'estronquen quan el conductor de l'autobús agafa una sortida incorrecta de l'AP-7, a Bàscara, i el vehicle bolca. El sinistre té un tràgic balanç: una noia de 16 anys mor i dinou ferits han de ser hospitalitzats a Girona i Figueres. Finalment, els estudiants suspenen les vacances i l'endemà de l'accident tornen a Holanda. Els mossos detenen el conductor de l'autobús tot i donar negatiu a la prova d'alcohol i drogues. Després de declarar davant del jutge, el conductor queda en llibertat amb càrrecs per un delicte d'homicidi imprudent.

Excursions tràgiques

8 de novembre. Gaudir del mar i la muntanya s'ha convertit aquest any en diverses ocasions en un episodi tràgic. L'excursió d'un grup d'amics de Barcelona al Puigmal es converteix en fatídica quan dues germanes de 43 i 45 anys moren congelades al ser sorpreses per un canvi brusc de temps brusc. Al maig, les vacances d'una família alemanya a la Costa Brava es trunquen quan la seva filla de sis anys desapareix mentre visiten l'ermita de Sant Baldiri, al Port de la Selva (Alt Empordà). L'endemà els equips d'emergència localitzen la nena morta entre uns penya-segats arran de mar, on hauria caigut al desorientar-se buscant les seves germanes. Al febrer, un jove de 33 anys mor al ser sorprès per una allau quan escalava en solitari el Costabona, a Setcases (Ripollès).

Arriba la Gerunda

13 de novembre: La tuneladora Gerunda, que ha de perforar el subsòl de Girona, comença a arribar desmuntada per peces a la ciutat. Amb una longitud de 125 metres i un pes de 2.700 tones, aquest cuc de ferro gegant s'encarregarà de donar forma als túnels urbans del TGV. Una obra ingent que no s'acabarà, com a mínim, fins al 2012. El retard que acumulen les obres de l'alta velocitat que executa l'Estat a la demarcació contrasta amb el compliment de terminis del tram transfronterer, que s'estén al llarg de 44 quilòmetres i inclou el túnel del Pertús. La concessionària TP Ferro entrega l'obra el 18 de febrer. La impossibilitat que hi passin trens obliga l'Estat a indemnitzar la societat amb 128,3 MEUR.