El Pla de l'Estany recupera la Guerra del Francès amb rutes guiades

Publicat el 28 d’octubre de 2008 a les 16:02
 
Dos-cents anys després que comencés el conflicte, el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Banyoles s'han proposat recuperar aquella història tot recordant-ne els principals protagonistes i retornant als indrets més destacats a partir de quatre rutes guiades, d'unes dues hores de durada aproximadament, que començaran el 2 de novembre. Una exposició de soldats de plom complementaran aquesta iniciativa.
 
El Fort de Sant Martirià i el Fort Beurmann (actual seu del Consell Comarcal) són dos indrets destacats de Banyoles per on passaran les rutes, però també es visitaran altres poblacions com ara Sant Miquel de Campmajor i Miànegues (Porqueres).
 
Els continguts d'aquestes rutes, que comptaran amb els comentaris d'historiadors de la Universitat de Girona, es basen en el llibre 'La Guerra del Francès al Pla de l'Estany' (1808-1814)' de Miquel Rustullet, publicat fa uns mesos pel Consell Comarcal i l'Ajuntament de Banyoles, i per tant ve a ser una segona part de la celebració d'aquesta efemèride.
 
L'arribada dels soldats de Napoleó a Banyoles va tenir lloc després que el 10 de desembre del 1809 Girona passés a mans dels francesos. L'exèrcit va instal·lar la seva caserna i comandament a l'antic convent Vell del puig de Sant Martirià, que al trobar-se en un lloc elevat, els permetia tenir un control visual de la ciutat i evitar així l'atac dels sometents. Aquest indret, que és el protagonista d'una de les quatre rutes, va acabar essent destruït per ordre del coronel espanyol Luis de Creff, aprofitant que en aquell moment no hi havia tropes franceses. La seva història s'explicarà durant una ruta que començarà a la plaça Major de Banyoles i continuarà per altres punts com ara el carrer de Sant Martirià i Mas Palau per acabar finalment a la plaça del Monestir.
 
Aquesta ruta, juntament amb dues més dedicades a la Batalla de Miànegues (Porqueres) i el Fort Beurmann, es farà a peu, mentre que la dedicada a Francesc Rovira, capellà i militar de Sant Miquel de Campmajor, i el combat de la Beguda a Riudellots de la Creu, s'haurà de seguir amb cotxe perquè les distàncies són més grans. Cadascuna de les rutes es faran quatre vegades, des del novembre fins al març del 2009, sense necessitat d'inscriure's prèviament. Els participants rebran un punt de llibre amb un fragment d'algun document relacionat amb l'episodi històric tractat.
 
Les rutes de la Guerra del Francès s'afegeixen a l'oferta que des de fa temps ofereix la comarca en punts d'especial interès, com ara el Pou de Glaç de Palol de Revardit, les pintures romàniques de Ravós del Terri o les del Pla de Martís. El president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, ha subratllat la bona acollida que estant tenint totes -'la gent ens les demana perquè es continuïn fent', ha dit- i no descarten repetir també les del Francès.
 
Aquestes quatre rutes, que s'ofereixen de forma gratuïta, es complementaran a principis de l'any 2009 amb una exposició de soldats de plom al Museu Darder-Espai d'Interpretació de l'Estany.