
Les més de 400 entitats i agrupacions sardanistes, i les més de 100 colles de balladors que hi ha arreu del país, es dotaran ara d'una sola veu nacional. La Unió de Colles Sardanistes (UCS) i la Federació Sardanista de Catalunya han decidit fusionar-se per donar pas a un nou ens que englobi tot el moviment sardanista, fins ara molt atomitzat. El 9 de març, l'assemblea de la UCS valorarà els estatuts de la nova entitat, i el 13 d'abril ho farà l'assemblea de la Federació. A partir de llavors, i abans que finalitzi el 2013, el naixement de la nova entitat hauria de ser un fet.
Així ho explica a NacióLaFlama.cat el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, que afegeix: "La idea sorgeix de la necessitat que hi ha al sector, que pateix una gran atomització. Ara necessitem confirmar un únic interlocutor davant del sector públic, davant dels mitjans i, sobretot, davant l'empresa privada, per poder negociar possibles mecenatges. No és el mateix anar a buscar el patrocini d'un aplec que dels 180 aplecs que tenen lloc arreu de Catalunya durant tot l'any."
Rucabado reconeix que la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) és un referent a seguir: "Als castellers els ha costat, però han aconseguit una certa unitat, conformant així un sol interlocutor que ha pogut negociar un patrocini de Damm potent." Tot amb tot, també apunta la dificultat amb què es trobarà el nou ens a l'hora de coordinar els més de 500 col·lectius sardanistes, mentre que la CCCC compta amb una seixantena de colles adherides.
La nova coordinadora, que de moment encara no compta amb nom oficial, tindrà un doble nivell d'organització, com el que ara mateix té l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). D'una banda, el nivell territorial, amb una federació sardanista a cadascuna de les quatre demarcacions catalanes. De l'altra, el nivell sectorial, que agruparà els sardanistes per afinitats: colles, aplecs, cobles, formadors... "Ens hem d'imaginar un organigrama amb diverses caselles, i cadascú s'haurà d'anar situant on li pertoca, tant territorialment com sectorialment", explica Rucabado. I, tot plegat, amb el principi de subsidiarietat com a norma. "Tot allò que pugui fer l'entitat de menor nivell, no caldrà que ho faci el superior", avança.
Les cobles, indecises
En aquest nou ens, les cobles hi tindran una sectorial reservada, per bé que encara no està del tot definida quina actitud adoptaran les cobles professionals a l'hora d'integrar-s'hi o no. Les no-professionals, que ara per ara ja estaven més o menys aixoplugades dins la Federació, també s'integraran en la nova entitat, en tant que "no tenen les mateixes necessitats que les professionals".
