El teatre argentí i els titelles, protagonistes del cap de setmana

En el marc del Temporada Alta, el festival ha programat tres dies intensos. Totes les obres que es representaran són estrenes.

  • 576_1255710497tempalta
Publicat el 16 d’octubre de 2009 a les 18:27

El teatre argentí de Claudio Tolcachir i Daniel Veronese, i l'espectacle de titelles i projeccions animades en anglès 'Woyzeck on the Highveld' són els grans protagonistes d'aquest cap de setmana al Temporada Alta. El festival ha programat tres dies intensos –totes les obres són estrenes- per presentar-nos aquestes particulars propostes. Una història, la de Tolcahir, sobre la soledat urbana i l'afany per aconseguir omplir els buits; dues versions d'obres de Henrik Ibsen que Veronese porta a Salt (Gironès), o una adaptació de la famosa peça de l'alemany Georg Buchner, on un individu-titella lluita contra la gelosia, l'assassinat i una societat indiferent que acaba per destruir-lo.

Aquest cap de setmana. Temporada Alta arriba farcit d'accent argentí. A la Sala La Planeta, el director Claudio Tolcachir estrena l'obra 'Tercer Cuerpo', que es podrà veure per primer cop tant a Catalunya com a l'estat espanyol. Aquesta és la segona creació d'aquest dramaturg –i també actor- que es va donar a conèixer amb l'obra 'La omisión de la familia Coleman', una peça que va formar part del cartell del Temporada Alta 2007.

Ara, Tolcachir ambienta la seva particular història en quatre escenaris: una oficina desgavellada, la casa d'una parella, un bar i un consultori mèdic. Diferents llocs que s'alternen en un mateix espai i per on Tolcahir hi fa circular cinc personatges. 'Es tracta d'una parella jove d'amants, amb un amor intens i violent, i tres oficinistes que no saben ben bé què fan', explica el mateix director.

A través de conjugar la solitud, la necessitat d'estimar i la incomprensió que els ronden a tots ells, Tolcachir presenta una història sobre la recerca de l'amor i la felicitat. 'Els meus personatges busquen l'objecte d'aquest amor, que es concreta en un fill, una parella o bé una casa, i durant l'obra ho faran tot per aconseguir-ho', explica Claudio Tolcachir.

En aquesta recerca, però, hi haurà també molts sentiments amagats, 'moltes pors i secrets que no volen ser descoberts', com concreta el director. Això, explica Tolcachir, portarà els personatges a moure's entre 'l'absurd i el patètic per aquesta mateixa mentida en què viuen, que els porta a ocultar la veritat'.

Amb 'Tercer Cuerpo' Claudio Tolcachir també vol llançar un particular missatge a la societat actual. 'Expresso alguna cosa de la solitud urbana d'avui dia, aquesta incapacitat d'incomunicar-nos amb algú que està a prop i que potser té un dolor molt semblant al meu', declara. I hi afegeix: 'Per això, l'obra retrata aquelles persones que et trobes pel carrer i que tenen una història, que tracten de sobreviure i ser feliços'.

Versions d'Ibsen, a Salt

Al Teatre de Salt, un altre dramaturg i director argentí, Daniel Veronese, també estrena dues obres que, tot i ser independents, també estan fortament connectades. Després de versionar Txèjov, Veronese ha escollit l'autor noruec Henrik Ibsen per tornar a portar les seves creacions al Festival Temporada Alta.

Amb 'El desarrollo de la civilización venidera' i 'Todos los grandes gobiernos han evitado el teatro íntimo', Veronese s'endinsa en dues de les peces més emblemàtiques d'Ibsen ('Casa de nines' i 'Hedda Gabler') i en el rerefons de les seves dues protagonistes.

A la primera obra, el director argentí exposa al públic la tensió creixent entre una parella, tot i que manté en la incògnita si segueix el cànon d'Ibsen a l'hora d'acabar la peça. A l'obra original, estrenada el 1879, la protagonista ventava un darrer cop de porta final amb el qual abandonava la família. A la segona obra, Veronese mostra al públic una dona refinada, egoista i contradictòria que no s'adapta a la vida burgesa, però que tampoc es decideix a abandonar-la.

Titelles que parlen en anglès

Al Teatre Municipal de Girona, aquest cap de setmana els toca el torn als titelles de la 'Hanspring Puppet Company'. Amb l'espectacle 'Woyzeck on the Highveld' –en anglès i subtitulat en català-, la companyia adapta la famosa obra de l'escriptor alemany Georg Buchner, que tracta sobre la gelosia, l'assassinat i la lluita d'un individu contra una societat indiferent que acaba per destruir-lo.

El 'Woyzech' de Buchner, però, va ser un soldat alemany durant el segle XIX; el d'ara, és un treballador immigrant a la Johannesburg del 1956, una ciutat formada per un paisatge d'inhòspita industrialització. La producció (la primera col·laboració entre la Handspring i el prestigiós artista i productor cinematogràfic William Kentridge) combina els titelles i el cinema d'animació per il·lustrar gràficament la ment torturada d'aquest nou 'Woyzeck' mentre prova de trobar sentit a les circumstàncies externes que l'envolten.