Estudiaran l'impacte del soroll ambiental en els nens de Girona

Publicat el 11 de desembre de 2007 a les 19:45
 
En concret, seran 125 alumnes de 6 anys els que participaran en l'estudi. Segons ha explicat el director del grup de recerca en Energia i Medi Ambient, que està al capdavant de l'equip que durà a terme l'estudi, Josep Arnau, parteixen de la tesis que ja han comprovat que en la població adulta d'un entorn rural, semiurbà i urbà l'envelliment de les capacitats auditives es desenvolupa a velocitats diferents.
 
A partir d'aquesta hipòtesis l'objectiu és, segons Arnau, comprovar si en la població infantil també es dóna aquesta situació. 'D'entrada ens portaria a pensar que els joves en diferents emplaçaments també haurien de demostrar aquestes mancances en les audiometries', ha especificat Arnau. Les tres escoles de Girona les seleccionaran segons el nivell de soroll ambiental que tenen que ve estipulat pel mapa de soroll de la ciutat on s'estableix un estudi topogràfic amb les zones més agressives acústicament de l'entorn gironí.
 
L'estudi consistirà en penjar dosímetres als professors de les classes seleccionades per l'estudi, que avaluarà el nivell de soroll ambiental que reben els alumnes en moments determinats del dia com l'hora del pati o l'entrada i la sortida de l'escola. Després, faran audiometries als 125 alumnes, unes proves per avaluar les seves capacitats auditives. Arnau preveu que en un termini de quatre o cinc mesos puguin donar a conèixer els resultats de l'estudi. 'Abans de l'estiu podrem tenir les conclusions', ha manifestat.
 
A més, Arnau ha explicat que de moment es tracta d'un estudi que es limitarà a un moment determinat i a una ciutat concreta però que més endavant es podria ampliar i fer un seguiment dels alumnes per veure què ha passat tres anys després o estenent-lo a altres poblacions. En la mateixa línia s'ha manifestat la consellera de Salut, Marina Geli, que ha afirmat que un cop obtinguts els resultats de l'estudi prendran nota per veure si es poden determinar accions concretes per evitar que el soroll ambiental afecti a les capacitats auditives dels nens.
 
La signatura del conveni, que s'ha fet aquest divendres a Girona, ha comptat amb la presència de la consellera de Salut, Marina Geli, la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, el responsable de l'estudi, Josep Arnau, la directora dels SSTT de Salut, Marta Pedrerol, i el director dels SSTT d'Educació, Andreu Otero, que ha coincidit a destacar que també estaran pendents als resultats de l'estudi per saber com es poden millorar les condicions a les escoles.