Si bé aquest percentatge ha crescut espectacularment des del 1979 amb l'inici dels ajuntaments democràtics, quan només hi havia 19 alcaldesses a tot Catalunya, la veritable incorporació de la dona a la política municipal encara no arriba a índex equiparables a la presència d'homes, malgrat l'entrada en vigor de la paritat a les llistes municipals de les eleccions del 2007. Girona acull aquest divendres el 1r Congrés Dona i Municipi per reflexionar entorn el paper de la dona en la política municipal.
El congrés pretén ser un lloc de trobada de dones que ocupen càrrecs dins diferents ajuntaments catalans per reflexionar entorn la situació de la dona en l'àmbit municipal, les problemàtiques que té, a quines àrees ha de potenciar la seva presència i quins reptes té encara per assolir.
El Congrés està organitzat per l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), amb la col•laboració de l'Institut Català de les Dones i l'Ajuntament de Girona, que ha cedit l'Auditori-Palau de Congressos per fer les sessions.
Segons dades de la mateixa ACM, actualment a Catalunya hi ha 120 alcaldesses, repartides 29 d'elles a municipis de Girona, 23 a Lleida, 45 a Barcelona i 23 a Tarragona. El tant per cent d'alcaldesses de Catalunya, un 12,6%, és baix si es compara amb la presència de la dona a les regidories dels ajuntaments. Actualment, hi ha 7.986 regidors a Catalunya, dels quals 2.510 són dones, el que representa el 31% del total. Per demarcacions, Girona concentra 478 regidores, Lleida 403, Barcelona 1.178 i Tarragona 451.
El president de l'ACM, Salvador Esteve, ha afirmat la llei de paritat, aplicada per primera vegada les eleccions municipals del 2007, han ajudat a augmentar el nombre de regidores als ajuntaments però que encara 'queda molt per fer' pel que fa a augmentar el nombre d'alcaldesses.
Esteve ha afirmat que per una dona és 'molt més complicat' dedicar-se a la gestió pública perquè també acostuma a 'portar la batuta' de les feines de casa. 'Sempre costa tres vegades més convèncer una dona perquè entri en una llista municipal que a un home', ha reconegut Esteve que ha afirmat que aquest primer congrés també vol ser un acte de reconeixement per les primeres 19 alcaldesses del 1979.
Des de l'Institut Català de les Dones, la seva presidenta, Marta Selva, ha afirmat que la dona aporta 'valor afegit' a la política i que s'ha d'acabar el pensament que 'una dona ha de demostrar tres vegades més que un home que val per una feina'. 'Les dones som tant o més vàlides per ocupar qualsevol càrrec', ha assegurat. Selva ha informat que la Generalitat invertirà 119 MEUR aquest 2009 en matèria de política de dones.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans ha explicat que cada vegada es viu amb més normalitat que les dones ocupin, per exemple, regidories 'tradicionalment d'homes' com urbanisme o esports. Pagans ha afirmat que els canvis que està experimentant la dona i la seva major presència als ajuntaments és 'fruit de la lluita que les dones han mantingut durant molt temps'. Tot i així, ha dit que 'no podem baixar la guàrdia' perquè encara queda 'molt per fer'.