La campanya per protegir el petroli dels jaciments, internacional

La campanya catalana per prevenir l'espoli de jaciments arqueològics enfonsats s'ha estès a França, Itàlia i Portugal aquest 2009.

  • Oriol Junqueras amb Pere Aragonès i Roger Torrent abans de la suspensió del tercer grau del líder d'ERC -
Publicat el 20 de maig de 2009 a les 17:11

Després que a principis d'any entrés en vigor la convenció de la Unesco per preservar el patrimoni submarí, la campanya (que a Catalunya ja fa vuit anys que es porta a terme) abraçarà ara tot el Mediterrani Occidental. Segons destaca el director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), Francesc Xavier Nieto, a més d'evitar l'espoli, la iniciativa també vol conscienciar els submarinistes que cada vegada que topin amb un vestigi del passat han d'alertar els centres corresponents perquè estudiïn la troballa.

La imatge gràfica dels cartells i fulletons és, per ella mateixa, explicativa de quin és l'objectiu de la campanya. A sota unes lletres on es pot llegir 'SOS' s'hi pot veure la fotografia de les àmfores del segle I, i després d'un mapa on apareix tot el Mediterrani Occidental, s'hi relacionen els telèfons dels diferents centres d'arqueologia subaquàtica on es pot trucar.

A més del de Catalunya -situat a Girona-, també apareixen els telèfons d'altres centres de l'estat (a València i Andalusia) i d'Itàlia, França, Malta i Portugal. La iniciativa ja fa vuit anys que es porta a terme a Catalunya, però aquest és el primer any que s'estén a la resta de països.

El director del CASC, Francesc Xavier Nieto, ressalta que amb la campanya es vol oferir 'una imatge unitària' perquè qualsevol turista que, practicant submarinisme, es trobi amb un jaciment o una peça, alerti el centre corresponent. Nieto també indica que, fins ara, el desconeixement sovint portava a què es perdés informació.

'Els turistes pensaven que, si avisaven, perdrien tot un dia fent burocràcia; però només fent la trucada, arqueòlegs del centre es desplaçaran fins al lloc i s'encarregaran de l'estudi', ha concretat Francesc Xavier Nieto. El director del CASC afegeix que, durant aquests vuit anys, l'alerta feta per submarinistes ha resultat efectiva a l'hora de trobar nous jaciments.

'S'ha de comptar que, de cada deu trucades, dues com a mínim ens permeten estudiar una nova troballa', ha ressaltat Nieto. De fet, gràcies a la iniciativa es van poder descobrir i estudiar les restes d'un vaixell romà del segle I a la cala Culip de Cadaqués (Alt Empordà). Més recentment, la campanya també ha permès descobrir les restes d'un altre derelicte -en aquest cas, d'època moderna- a la zona del delta de l'Ebre, que es començaran a estudiar aquesta tardor.

Evitar l'espoli

La campanya 'SOS', que repartirà fulletons i cartells arreu de la costa catalana, no només té aquest objectiu. També s'impulsa amb la intenció d'evitar l'espoli dels jaciments enfonsats, i prevenir que els submarinistes s'emportin a casa les troballes. Es calcula que, dels 806 jaciments subaquàtics que hi ha a Catalunya, el 90% han patit algun tipus d'espoli al llarg de la seva història.