Davant els problemes morals que suposava durant el franquisme fer-se petons amb la parella, quan encara no havien passat per l'altar, veia com després de festejar s'havia d'anar a confessar perquè es considerava un pecat.
Per això, el pare de l'escriptora i periodista va optar per limitar aquests petons que eren 'més íntims' als diumenges. Segons Soler és un exemple d'aquesta lluita que algunes persones van dur a terme durant una època 'fosca' que no va poder posar ombres a les èpoques més dolces dels joves que vivien el seu primer amor. Sílvia Soler detalla que és una obra allunyada de les grans èpiques que han dut la dictadura, però que servirà perquè els lectors coneguin aquestes vides que tenien 'totes les persones normals' en un dia a dia sotmès sota les prohibicions i les directrius fèrries.
La protagonista és Valèria Isern, una dona que, per haver nascut en uns anys determinats, veia com la seva vida ja tenia des del principi un paper molt predeterminat. 'Van haver de viure els anys més lluminosos en una època molt fosca', ha explicat Soler.
El llibre s'aproxima als pensaments més íntims de Valèria Isern i als protagonistes del seu entorn. Isern també manté correspondència amb una amiga que decideix marxar a viure a l'estranger per buscar una vida diferent i li descobreix el món a través dels seus ulls.
El Prudenci Bertrana va quedar desert l'any passat perquè el jurat va considerar que no hi havia cap obra amb suficient qualitat. 'Aquest any sí', ha exclamat el portaveu del jurat en el moment de donar el premi.
Els premis literaris de Girona s'han entregat aquest divendres al vespre i ha comptat amb la presència de representants del Govern, la Diputació de Girona, Consell Comarcal, l'Ajuntament de Girona i els responsables del premi, entre d'altres, a l'Auditori Palau de Congressos de Girona.