Els sindicats d'ensenyament USTEC-STEs, CCOO i UGT han denunciat aquest divendres el 'desbordament' de les onze escoles d'adults públiques de les comarques gironines amb més de 2.900 alumnes en llista d'espera. Els estudis per accedir a la Universitat i els graus superiors o per obtenir el graduat escolar han estat els més demandats i han deixat més de 1.500 alumnes sense plaça. 'És molt greu que en un període de crisi on la formació és l'eina per a molts treballadors per tornar a la feina no s'inverteixi un duro en les escoles d'adults. Com més demanda, ens trobem amb menys recursos i la congelació d'oferta i plantilles de professors', ha criticat el portaveu de la USTEC-STEs a Girona, Xavier Díaz.
'Des que governa el tripartit no s'ha construït cap nou centre públic de formació per adults a les comarques gironines. Continuem tenint-ne onze quan almenys n'hi haurien d'haver el doble', ha continuat Díaz. 'Es parla d'educació per a tota la vida i es fa molta publicitat del programa Forma't però haurien de puntualitzar que l'educació te la pagues tu', ha ironitzat el portaveu de la USTEC-STEs a Girona, que ha calculat que els mateixos cursos que poden ser gratuïts a les escoles d'adults públiques costen més de 800 euros a les escoles privades. 'Globalment, estem en un procés de privatització de les escoles d'adults', ha assegurat Díaz, que també ha lamentat la supressió del batxillerat nocturn.
Igualment, des dels sindicats també s'ha exigit una major flexibilització en el període d'inscripció a les escoles d'adults i s'ha demanat que s'equipari a les escoles oficials d'idiomes. 'El Departament d'Educació està d'esquenes a la realitat de les escoles públiques d'adults. Fer la matriculació al mes de juny no serveix per a res perquè al setembre moltes persones els hi canvia la seva situació', ha comentat el representant de CCOO, Miquel Blanch. 'No es tracta de nens sinó de persones adultes. Volem un període de matriculació com el de les escoles oficials d'idiomes, al setembre', ha puntualitzat Blanch, que ha donat dades més específiques del nombre exacte d'alumnes que s'han quedat en llista d'espera.
'D'aquestes 2.900 persones en llista d'espera si les desglossem n'hi ha 1.050 que havien demanat plaça per a cursos d'aprenentatge del català, 350 per cursos de noves tecnologies i idiomes, 500 per cursos d'educació bàsica (ESO) i 1.030 persones per fer els cursos per accedir a la Universitat o FP', ha enumerat el representant d'ensenyament de CCOO, que ha ressaltat que la crisi econòmica ha fet augmentar exponencialment el nombre de persones de 18 a 30 anys que demanen formació a les escoles d'adults per aconseguir els títols d'ESO o per accedir a la FP. 'Si realment s'atengués aquesta gent en llista d'espera, això suposaria la creació de 83 grups més a les comarques gironines i donaria feina a 40 nous professors', ha avançat Blanch.
Es dóna la paradoxa però que des del Departament d'Educació encara es manté que queden places lliures a les escoles d'adults públiques gironines. 'Si agafes les dades del Departament, et diran que encara hi ha places a Girona, Salt o Blanes', ha comentat amb sorpresa el representant de CCOO. 'El que passa és que no hi ha una relació de les ràtios que ells diuen i la realitat dels espais', ha explicat Blanch. 'Per exemple, per fer un curs d'informàtica et diuen que hi ha lloc per a 25 persones però només hi ha 10 ordinadors. On col·loques les 25 persones?', s'ha preguntat en veu alta el representant de CCOO.
L'escola d'adults finalment opta per agafar només a 15 persones i per Educació queda com si encara hi haguessin 10 places buides. 'A banda, hi ha aules a les escoles d'adults de Girona ciutat on no hi caben les 35 persones de ràtio màxima sinó que amb prou feines n'hi caben 25', ha assenyalat Blanch. 'Les escoles tenen els espais esgotats, saturats i, fins i tot, s'agafa més gent del possible per no deixar tanta gent a fora', ha finalitzat el representant de CCOO.