Masias Recycling de Celrà vol obrir seus a Gran Bretanya, Brasil, França i Turquia en un any i mig

  • -
Publicat el 27 de maig de 2010 a les 16:36
El director general de l'empresa, Jordi Sala, a la planta d'acabats de Masias Recycling Foto: Tania Tapia / ACN

L'empresa Masias Recycling de Celrà (Gironès), dedicada a la fabricació de materials per al reciclatge de residus sòlids, fa una aposta per la internacionalització i en el pròxim any i mig vol obrir seus a Gran Bretanya, Brasil i Turquia. La producció es continuarà fent des de la nova seu de Celrà –amb més de 8.000 m²- i s'obriria a l'estranger una oficina tècnica. La idea és exportar els seus models de plantes de reciclatge -i també oferir als clients el seu manteniment- a països com Brasil i Turquia on encara no es reciclen els residus ja que totes les deixalles van a para als abocadors sense cap tractament previ. L'empresa preveu tancar l'any amb una facturació de 26 MEUR, un 10% més que al 2009.

L'empresa Masias Recycling es va fundar el 1992 dins el grup Masias, fundat el 1941 i dedicat al sector tèxtil. La nova empresa està destinada a dissenyar, fabricar i instal·lar maquinària que permet el reciclatge de residus sòlids. Ara, a més, ha iniciat una nova línia de negoci que consisteix en oferir als seus clients també el manteniment i la reparació del material.

Actualment, l'activitat de l'empresa està centrada a l'Estat i a Portugal però, segons ha reconegut el director general de l'empresa, Jordi Sala, el mercat estatal està 'estancat' perquè les constructores han frenat projectes i també perquè tenen dificultats per cobrar. Per això, l'empresa està fent un estudi de mercat per detectar quins són els millors països on obrir una seu de Masias Recycling.

Segons ha explicat Sala, es tractaria d'obrir una oficina tècnica i de vendes però la fabricació i disseny es continuaria fent des de les plantes de Celrà i Sant Joan les Fonts (Garrotxa). Només en els casos on els aranzels per importar maquinària, com és el de Brasil, fossin molts alts, l'empresa es planteja buscar una caldereria al país per tal que elabori els seus dissenys. La intenció de l'empresa, que compta amb un total de 170 treballadors a les dues seus, és obrir aquestes delegacions en el pròxim any i mig.

Segons ha explicat Sala, Gran Bretanya és el primer mercat on volen obrir seu perquè el país s'ha proposat, per llei, el repte de reciclar tots els residus i només dur als abocadors entre un 5 i un 10% de totes les escombraries. Actualment, el 60% de deixalles van a parar als abocadors i, per tant, per reduir aquest percentatge caldrà que el país instal·li moltes plantes de tractament de residus.

En un altre sentit, Brasil i Turquia també són destinacions idònies per l'empresa. Sala ha explicat que al Brasil actualment no es tracta prèviament la brossa i, per tant, tot va a parar als abocadors on s'enterra. Només a Sao Paulo es generen diàriament 12.000 tones de residus, de la qual la meitat és matèria orgànica. Una nova llei però determina que entre el 2014 i el 2016 s'haurà de separar la matèria orgànica i tractar-la. A finals d'aquest mes està previst que ja rebin les primeres comandes d'empreses i administracions brasileres.

Un fet similar passa a Turquia on, segons ha detallat Sala, sí es tracten ja les aigües residuals però encara no els residus sòlids. 'A tot el país només hi ha dues instal·lacions que arriben a tractar el 0,8% dels residus que es generen', ha explicat el director general que justifica, per tant, l'entrada en aquest país on la instal·lació de plantes de reciclatge tindrà subvenció de la Unió Europea. Masias Recycling ja compta amb un client al país.

Dins el procés d'expansió de l'empresa, Masias Recycling va obrir les noves instal·lacions a Celrà fa un any, on hi ha invertit 9 MEUR. En aquesta planta hi treballen una seixantena de persones, incloses una desena de dones que, fruit d'un programa de formació del Departament de Treball, han après a soldar i tallar l'acer i s'han incorporat a la plantilla de l'empresa.

La voluntat de l'empresa és arribar als 26 MEUR de facturació aquest 2010, superant en un 10% els resultats del 2009. Segons Sala, la baixada del mercat estatal -que ha fet que alguns projectes es retardin- la podran compensar amb els projectes que ja tenen quasi tancats a l'estranger, especialment amb el Brasil.