Neix eDU-Library, el nou portal de lectura en línia

S'ha presentat a Girona aquest dimarts

Publicat el 22 de març de 2011 a les 20:52
El segell editorial català Documenta Universitaria ha llançat al mercat eDU-Library, portal pioner de lectura en línia dirigit a la comunitat acadèmica i científica. El nou portal, obert a altres editorials, converteix el format electrònic ebook en una eina de treball ja que permet, entre d’altres funcions, subratllar, incorporar notes i marques al llibre digitalitzat o l’exportació de les notes i subratllats a un fitxer pdf, el qual es pot descarregar i possibilita al lector disposar d’una fitxa específica amb les notes de lectura. A més, facilita la recomanació de títols a les xarxes socials.
 
eDU-Library conté els llibres electrònics en format ePUB (format estàndard de llibre digital). L’accés al portal es realitza a través de la identificació de l’adreça IP registrada i d’un nom s’usuari a través del qual el lector accedeix al seu escriptori particular; un cop a dins de l’àrea privada, l’usuari pot treballar les publicacions d’interès en els termes desitjats i només és visible per a la persona que n’està fent ús. El portal també permet les cerques de paraules o cites dins d’una mateixa publicació i les cerques avançades d’un fons bibliotecari o departaments universitaris, per exemple, per títol, autor, col·lecció, etc.
 
Les publicacions que conté el portal disposen de DRM (Digital Rights Management) social, protecció que evita la còpia no desitjada. El DRM social consisteix en incorporar el nom del comprador dins del fitxer ePUB, a més d'un identificador numèric a partir del qual es pot saber qui n'és el propietari. D'aquesta manera és possible tenir la traçabilitat d'una còpia distribuïda il·legalment.
 
En tractar-se d’un accés remot, la lectura i maneig dels continguts d’eDU-Library no precisen de la instal·lació de cap programari o aplicatiu (plugin) al dispositiu de lectura (ordinador, iPad, iPhone) que el lector utilitzi per a la connexió. Només cal connexió a internet.
 
Documenta Universitaria dotarà eDU-Library d’un lector per a equips portàtils i lectura fora de línia; possibilitarà la sincronització de subratllats i anotacions entre lector en línia i lector portàtil i l’accés al material que els autors dels llibres hagin utilitzat per a l’elaboració de la publicació i que per raons d’espai no queda inclòs en l’edició final. El cap de desenvolupament del projecte, afirma que el portal “anirà incorporant les tendències que vagin apareixent en el món del Social Publishing” i assegura que l’evolució del portal pot arribar “a tenir dimensions molt significatives, atesa la importància del format electrònic per a la transferència del coneixement especialment acadèmic i científic entre països”.
 
Amb tot però, el segell editorial destaca que el format digital (ebook) no és incompatible amb la impressió en paper, sinó que es tracta d’un servei complementari. La gran majoria de publicacions que Documenta Universitaria té actualment disponibles en format ebook, ho estan igualment en format paper.
 
Documenta Universitaria és un segell editorial de Edicions a Petició SL especialitzat en publicacions acadèmiques i científiques. Els títols publicats per Documenta Universitaria es distribueixen a llibreries especialitzades i portals de lectura americans i europeus. El nou portal beu de les experiències més avançades en la matèria.
 
Mercat de les publicacions electròniques
 
Segons les últimes dades publicades en l’estudi “2a enquesta sobre el llibre digital a Espanya” (març de 2011), l’oferta digital de les editorials a finals de 2010 era limitada (no arribava al 5% del seu catàleg). Durant l’any 2011 però es preveu un increment d’aquest fons d’entre el 10 i el 50%, tot i que l’enquesta apunta a que l’impacte de la digitalització no es produirà fins el 2012 (es calcula que un 26% de l’editorials espanyoles espera comercialitzar en versió digital més de la meitat del seu catàleg). D’altra banda i segons l’enquesta, en tancament de l’exercici 2010, les editorials del país declaraven que l’oferta digital representava només un 3% de la facturació; percentatge que esperen incrementar entre el 7% aquest any i el 12% l’any 2012.
 
eDU-Library, que ha comptat amb el suport de l’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya, s’ha presentat avui a Barcelona, amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), en un acte dirigit al sector universitari. Hi ha participat el vicerector d'Economia, Recursos d'Informació i Relacions Institucionals de la UPF, Daniel Serra; el president del Consell d’administració d’Edicions a Petició SL / Documenta Universitaria, Josep-Maria Terricabras; la directora de l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada (IULA-UPF), Mercè Lorente; i el director de la Unitat d’Investigació en Comunicació Audiovisual (UNICA-UPF), Josep Gifreu.
 
El portal s'ha presentat aquest dimarts a la tarda  a Girona en un acte promogut per la Universitat de Girona (UdG). La presentació ha estat a càrrec del vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura de la UdG, Joaquim Maria Puigvert; el president del Consell d’Administració d’Edicions a Petició SL / Documenta Universitaria, Josep-Maria Terricabras; el membre del Consell d’Administració d’Edicions a Petició SL / Documenta Universitaria, Jörg Zimmer; i la directora de la Biblioteca de la UdG, Antònia Boix.