Rigau lamenta que la Fundació Bofill ataqui el sistema educatiu

  • El camp de refugiats de Moria, en flames -
Publicat el 26 d’octubre de 2011 a les 19:14
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, durant la cloenda d'unes jornades a Girona. Foto: Marina López / ACN

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha lamentat que la Fundació Bofill enviï "missatges periòdics" sobre les desigualtats de l'alumnat autòcton i immigrant que "minen la moral" del professorat i posen en entredit el sistema. Rigau assegura que, en comptes de "subratllar els dèficits", allà on cal posar l'accent és en reconèixer "el gran esforç" que fan tant centres públics com concertats per integrar els nouvinguts. La consellera ja ha avançat que les conclusions de l'informe que emeti el Consell Superior d'Avaluació es contrastaran "cara a cara" amb l'entitat. Ahir la Fundació Bofill va assegurar que Catalunya té les diferències educatives més grans entre immigrants i autòctons de tota l'OCDE.

"Aquesta no és la millor via per estimular i reconèixer el treball dels nostres ensenyants". Amb aquesta contundència, la consellera d'Ensenyament ha posat en dubte les conclusions de l'informe que la Fundació Bofill va presentar ahir, i que assegurava que, de tota l'OCDE, Catalunya és el país que té les diferències educatives més grans entre l'alumnat autòcton i l'immigrant.

Prenent com a referència les dades de l'informe PISA 2009, l'estudi de la Fundació Bofill recull que, a Catalunya, la diferència entre els dos col·lectius en l'àmbit de la comprensió lectora és de 82 punts. A l'estat espanyol, aquesta mitjana disminueix fins als 58 punts, i a tota l'OCDE, fins als 44.

La consellera d'Ensenyament ha lamentat que, de manera sistemàtica, la Fundació Bofill enviï "missatges periòdics" que "posen l'accent" en les desigualtats de l'alumnat autòcton i nouvingut. A més, Rigau ha dit que les comparacions "no es poden fer en general", sinó que s'han de concentrar dins una mateixa zona, i han de prendre com a referència "les escoles públiques i concertades que estiguin en les mateixes condicions".

Conclusions esbiaixades

Sinó, la consellera assegura que les comparacions "no són vàlides" i indueixen a confusió. Per això, Irene Rigau critica la postura de la Fundació Bofill, perquè "posar l'accent en desigualtats interpretades a partir d'una mostra, pot generar conclusions esbiaixades".

A més, la consellera d'Ensenyament també ha fet referència a la crítica que va llançar l'entitat sobre els resultats de l'informe PISA 2009. En concret, la fundació va denunciar que les dades no reflectien la realitat perquè -al seu parer- es van excloure més estudiants dels que permet l'OCDE.

"Nosaltres entenem que pressuposar que una mostra tingui un tamany o un altre s'ha fet amb una determinada intenció, debilita la força de la prova", ha dit Irene Rigau. I hi ha afegit: "I nosaltres no volem que això sigui així".

Per aquest motiu, Rigau ja ha avançat quina serà la postura del seu Departament. D'entrada, la consellera ha dit que el Govern mai estarà a favor "de subratllar els dèficits enlloc de les oportunitats" i, per això, ha assegurat que "els nostres ensenyants estan brodant la cohesió social amb l'encaix de tants i tants alumnes vinguts de fora".

A més, la consellera d'Ensenyament també ha avançat que les conclusions de l'anàlisi de l'estudi de la Fundació Bofill sobre PISA 2009, que emetrà el Consell Superior d'Avaluació, es contrastaran "cara a cara" amb l'entitat. "Hem demanat a la Fundació Bofill un replanteig d'aquests missatges periòdics que minen la moral del professorat i de la mateixa administració", ha conclòs Irene Rigau.

Més pes de les regions a Europa

La consellera d'Ensenyament ha clausurat aquest dimecres a Girona el seminari Pirineus Formació Professional. La jornada de treball ha permès estrènyer llaços entre les regions pirenaiques que fomenten l'intercanvi entre estudiants, una espècie d'Erasmus però per a estudis de Formació Professional.

Aquest any, 370 estudiants s'han beneficiat de la iniciativa. Ara, però, entre totes les regions s'engegarà un projecte més ambiciós. L'objectiu és incrementar la mobilitat professional que en un futur hi hauria d'haver a la zona i també que els estudiants aprofundeixin en el coneixement d'idiomes. Les regions implicades en el projecte, que ha obtingut fons europeus, són Catalunya, Aquitània, Llenguadoc-Rosselló, Aragó, Navarra, el País Basc i Midi-Pirineus.

Aquest projecte permetrà que en el període 2012-2014, un miler d'estudiants puguin beneficiar-se d'aquest intercanvi i acabar els seus estudis en els centres o les empreses d'altres regions. Irene Rigau considera que han demostrat que les regions poden tenir un paper rellevant a l'hora de vehicular projectes i, per això, reclama més pes de les regions a Europa. "Animem a reclamar més paper de les regions a Europa", ha conclòs Rigau.