Simulacre d'incendi al Trueta

S'ha fet aquest dijous, per posar a prova el Pla d'Autoprotecció.

  • Els encausats per l'ocupació del Rectorat de la UAB al 2013 -
Publicat el 25 de novembre de 2010 a les 20:23
Un moment del simulacre Foto: ICS Girona

Aquest dijous 25 de novembre s’ha dut a terme un simulacre d’incendi a l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, que té per objectiu posar a prova el Pla d’Autoprotecció en compliment de la normativa vigent del centre en cas d’emergència intrahospitalària. Aquest document defineix com s’ha d’actuar en cas d’una situació d’emergència ocorreguda dins el mateix centre.

L’exercici s’ha realitzat a partir de les 14:30h i només ha afectat als treballadors de la planta soterrani i als visitants que hi pogués haver en aquells moments.

El simulacre ha partit d’una suposada situació d’un incendi a la sala d’estudis del Servei d’arxius d’històries clíniques, i donada l’elevada càrrega del foc s’ha decretat l’evacuació total de tots els espais i serveis d’aquesta planta soterrani, mentre que altres serveis propers com Farmàcia, Anatomia Patològica, Cuina, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge i l’Institut Català d’Oncologia han estat posats en nivell d’alerta. Dos treballadors han resultat atrapats pel fum de l’incendi i han hagut de ser rescatats de l’interior de la sala d’arxius i posterioment els equips de primers auxilis han practicat reanimació respiratòria degut a la intoxicació per monòxid de carboni que presentaven.

A partir d’aquesta situació s’han dut a terme les instruccions que indica el protocol i, finalment, la corresponent evacuació de l’espai, quan així ho ha indicat el Cap d’intervenció. Els treballadors i usuaris afectats s’han reunit al punt de trobada exterior indicat en el Pla i situat al parc del darrera de la superfície comercial més propera al nostre centre. Un cop acabat l’exercici els evacuats han retornat als seus llocs de treball, i els usuaris han ocupat de nou les instal·lacions.

Per tal de desenvolupar el simulacre com si aquest sigui un sinistre real, des de l’Hospital seguint el Pla d’autoprotecció s’ha alertat a la Policia Municipal de Girona, als Bombers, als Mossos d’Esquadra i a l’Ajuntament. Una vegada finalitzat el simulacre s’ha celebrat una reunió del Comitè d’autoprotecció del centre per analitzar les conclusions de tota l’acció. Aquestes han estat molt positives i han determinat un alt grau de compliment de les seves funcions dels diferents equips d’intervenció.

Els objectius d’aquest simulacre són comprovar el funcionament de l’organització en casos d’emergència, d’acord amb les pautes de comportament i directrius definides en el protocol d’actuació en cas d’emergència intrahospitalària; realitzar

una pràctica d’evacuació total en una planta de serveis de l’Hospital; i avaluar el temps de resposta a nivell d’eficàcia i de coordinació de l’organització davant d’una situació d’emergència.

Des de la direcció del centre es considera que és vital que la gent conegui què ha de fer en situacions d’emergència ja que una resposta efectiva i ràpida redueix els danys i les pèrdues accidentals i les conseqüències motivades per una mala actuació o una actuació fora de temps. I aquesta resposta efectiva només és possible amb la realització d’assaigs periòdics que, per un costat, formen els treballadors i, per l’altre, avaluen el funcionament de l’organització davant de situacions d’emergència.