Es dóna la paradoxa que l'Estat ja ha licitat el projecte per refer el tram de passeig ensorrat, però aquest no es podrà tirar endavant si primer no es consolida la muntanya. La intenció de l'Ajuntament és refer el projecte de consolidació, que data dels anys 90, actualitzar el pressupost i buscar una alternativa menys agressiva als murs de contenció que es preveuen fer a tot el pendent.
L'últim tram del passeig marítim de l'Estartit fa vuit anys que està tancat arran del risc d'esllavissades a la muntanya del Molinet. La zona es va veure afectada pels forts aiguats del 1994, que van comportar que blocs de terra i pedra rellisquessin pendent avall. A més d'aquest tram del passeig, l'aiguat també va afectar habitatges i fins i tot va mig colgar un hotel que s'aixecava a la zona.
L'any 1995 es va redactar el projecte per consolidar tota la muntanya. L'actuació es va dividir en tres fases, i va començar per les zones del Molinet on hi havia habitatges. La part de la muntanya on hi ha el tram final del passeig es va deixar per últim. Les obres van consistir a situar grans murs de formigó escalonats a diverses parts del pendent perquè aguantessin el terreny.
Ara, només queda per consolidar el tram final. En aquesta part de la muntanya no hi ha cases i només l'ocupa el passeig marítim. Tot i això, des de fa vuit anys aquesta part del passeig està tancada al públic arran del risc d'esllavissades. I a més de les roques que han caigut a la zona, la llevantada del dia de Sant Esteve va fer estralls i es va menjar part del mur de contenció del passeig.
L'alcalde de Torroella de Montgrí ha ressaltat que cal tirar endavant d'una vegada per totes la consolidació d'aquest darrer tram del Molinet. El consistori, però, vol revisar el projecte de mitjans dels anys 90 i adequar-lo a l'actualitat, tant pel que fa a pressupost com pel que fa a tècnica. I és que, abans, es preveien invertir 2 MEUR per aquesta fase de les obres, però aquest cost s'ha de posar al dia.
Pel que fa a la tècnica, el consistori vol plantejar una opció 'menys agressiva' per a la muntanya, com indica Joan Margall, que no sigui recobrir-la de murs de formigó. La intenció de l'Ajuntament és estudiar fer un rebaix progressiu del pendent de la muntanya, i construir un únic mur de contenció abans de tocar el nou passeig.
L'alcalde ha demanat ajuda a la Generalitat i a la Diputació per poder tirar endavant la redacció del nou projecte, que s'ha calculat en 60.000 euros. 'Demanem que s'hi impliquin per poder reobrir el passeig', ha ressaltat Joan Margall.
25.000 euros per al passeig
D'altra banda, l'Ajuntament també reclama que l'Estat incrementi la partida que ha destinat per a la redacció del nou projecte del passeig. Actualment, es preveuen invertir 25.000 euros per redactar el projecte de l'últim tram de passeig, que inclou una part d'uns 60 metres que es va ensorrar amb la llevantada.
La voluntat del consistori és que Costes ampliï la partida econòmica anterior i faci un projecte més ambiciós. I és que l'Ajuntament considera que 25.000 euros són 'insuficients' per elaborar un projecte que també incorpori un estudi geològic per evitar futures llevantades.
L'alcalde de Torroella de Montgrí ha demanat que les dues actuacions vagin de manera més o menys simultània en el temps. 'Ens podem trobar que tinguem tots els passos fets per construir el nou passeig, però que la muntanya no s'hagi acabat de consolidar; si és així, no podrem iniciar les obres pel risc d'esllavissades', ha indicat. I ha conclòs: 'Demanem ajuda a la Generalitat, a l'Estat i a la Diputació per acabar de consolidar la muntanya i tenir un nou passeig'.