Un estudi avalua com la clorofil·la de les algues dels rius mostra la contaminació per metalls de l'aigua

La investigació a la UdG utilitza la fluorescència de la clorofil·la per mostrar l'impacte que provoca la contaminació per metalls pesats en els ecosistemes fluvials

Publicat el 23 de febrer de 2012 a les 20:13

Una tesi de la investigadora de la Universitat de Girona (UdG) Natàlia Corcoll mostra com la clorofil·la de les algues, bacteris i fongs -altrament anomenats biofilms- dels rius serveix per detectar el grau de toxicitat per metalls de l'aigua. Els biofilms tenen un paper molt important en la capacitat de depuració dels rius i són bons indicadors biològics del seu estat. L'estudi utilitza el grau de fluorescència de la clorofil·la, un element integrat dins dels biofilms, com a marcador per avaluar la contaminació per metalls pesants que pateixen els rius. La tesi ha estudiat la situació del Riou Mort de França i la riera d'Osor de Catalunya, dos rius contaminats per zinc.

La investigadora Corcoll ha centrat la seva tesi en avaluar els paràmetres de la fluorescència de la clorofil·la en els biofilms dels rius per calcular el grau de toxicitat per metalls que hi ha a l'aigua. Els biofilms -algues, bacteris i fongs que viuen sobre els còdols dels rius- tenen un paper molt important en la capacitat de depuració de l'aigua i, al mateix temps, són bons marcadors de l'estat de salut dels cursos fluvials.

A partir de l'estudi, Corcoll ha mostrat com en molts rius europeus existeix una concentració perjudicial de metalls pesants. La contaminació per metalls pesants en ecosistemes fluvials és un gran problema ambiental que està molt lligat a activitats industrials i urbanes i que perjudica els ecosistemes dels rius. Amb aquest estudi, la investigadora Corcoll ha pogut avaluar les relacions de causa i efecte entre la contaminació i la funció dels biofilms fluvials. Mitjançant la fluorescència de la clorofil·la, Corcoll ha pogut calcular l'activitat fotosintètica de les algues i bacteris que formen els biofilms.

Les investigacions s'han realitzat en condicions experimentals mitjançant canals artificials en rius contaminats per zinc com el Riou Mort de França o la riera d'Osor. Mitjançant aquestes proves, Corcoll ha vist com la contaminació de zinc durant vàries setmanes ha provocat canvis estructurals en la composició i aparells dels biofilms. Al mateix temps, l'estudi alerta que existeixen molts rius europeus contaminats per metalls pesants i demana la seva restauració per protegir els ecosistemes.

La tesi de la investigadora de la Universitat de Girona titulada 'Theuse of pulse amplitude modulated fluorescence techniques for metal toxicity assessment in fluvial biofilms' ha estat dirigida per la doctora Helena Guasch Padró (de la UdG) i el doctor Manel Leira Campos (de la Universitat de Lisboa) i s'ha publicat en revistes i llibres científics de reconegut prestigi internacional.