UP s'oposa al Pla Especial dels Aiguamolls

També demana que la protecció es cenyeixi als límits del parc.

Publicat el 28 d’abril de 2009 a les 17:02
Unió de Pagesos s'oposa al Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge dels Aiguamolls de l'Empordà que impulsa el Departament de Medi Ambient per considerar que l'ampliació afecta a terrenys agraris, els quals, han dit, passaran a regir-se per criteris mediambientals i no agraris. El sindicat demana que aquest Pla es cenyeixi als límits actuals del Parc dels Aiguamolls i que no inclogui les prop de 5.000 noves hectàrees de terreny no urbanitzable de fora del parc.Unió de Pagesos ha anunciat la creació d'una plataforma amb associacions agràries i ramaderes i amb els quinze ajuntaments afectats per al·legar en contra el Pla.
 
 
El sindicat agrari s'ha mostrat preocupat perquè el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del departament de Medi Ambient vol incloure la perifèria del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. La proposta de la Generalitat és protegir  fins a 9.828 hectàrees, és a dir, el doble de la superfície actual del parc natural. Segons han explicat els representants sindicals aquests terrenys desenvolupen una activitat agrària destacable tot i que han reconegut la seva importància de connectors naturals amb els altres parcs naturals com el del cap de Creus. 'No estem en contra de la connectivitat però sí que vulguin regular aquests terrenys amb un criteris medi ambientals que xoquen amb els nostres', ha dit el representant d'Unió de Pagesos a l'Alt Empordà, Narcís Poch.
 
Interessos contraris
 
Al seu entendre aquest pla va en contra dels interessos dels pagesos ja que tot aquest territori es regularia basant-se amb 'criteris mediambientalistes' i mai amb els agraris. Segons Poch, el Pla, tot i haver trigat vint-i-cinc anys en fer-se, afectarà greument el futur de l'espai agrari de la comarca. Per la seva part, el representant del sindicat agrari a la junta del Parc dels Aiguamolls, Antoni Casademont, ha recordat que ja existia suficient regulació proteccionista per evitar l'especulació urbanística en aquesta zona, com ara la normativa sectorial, el pla territorial de l'Empordà del 2006, el pla director urbanístic de la zona costanera i els plans d'ordenació urbanística municipal (POUM).
 
'I ara volen posar una nova llosa més', ha dit Casademont, qui ha lamentat que no es reconegués la funció de protecció i de conservació del medi ambient que feien els pagesos. 'Que aquests terrenys passin a ser regulats per criteris mediambientalistes voldrà dir que es prioritzarà la introducció d'espècies com s'ha fet amb la daina i que ara és una plaga, que s'haurà de demanar permisos per tot, no es podran netejar els recs o tindrem dificultats per mantenir els camins rurals, entre d'altres'.
 
Llei d'Espais Agraris
 
És per aquesta raó, que el sindicat també creu que més enllà del parc natural cal una figura de protecció diferent al Pla Especial, que sigui més apropiada a l'espai agrari, i els seus representants han reclamant una Llei d'Espais Agraris 'que la Generalitat encara no ha impulsat', ha puntualitzat Antoni Casademont, qui també ha recordat que tampoc no havia elaborat un Pla Territorial Sectorial Agrari que delimiti per a tot Catalunya els sòls especial interès agrícola.
 
D'altra banda, Unió de Pagesos ha anunciat la seva intenció de crear una plataforma amb associacions agràries i ramaderes i amb els quinze ajuntaments afectats,- Castelló d'Empúries, l'Armentera, l'Escala, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Roses, Sant Pere Pescadors, Fortià, Riumors, Torroella de Fluvià, Vila-sacra, Ventalló, Vilajuïga i Vilamocolum-, per al·legar en contra d'aquest Pla.