Els representants del Consorci Alba-Ter i dels ajuntaments implicats. Foto: Marina López / ACN
Eliminar la flora i la fauna invasores per repoblar amb espècies autòctones, recuperar les zones d'inundació i reordenar els accessos per evitar que el trànsit rodat i la pressió antròpica degradin encara més els boscos de ribera del riu Ter. Aquests són els objectius del programa Life+, cofinançat per la Unió Europea, que preveu destinar 929.100 euros a recuperar 138,53 hectàrees del Baix Ter. Les actuacions es faran en illes fluvials, hortes i boscos de ribera de Girona, Salt, Sant Gregori, Bescanó (Gironès) i Jafre (Baix Empordà). El vicepresident del Consorci Alba-Ter, Ponç Feliu, ha explicat que actuaran en quatre entorns que han patit molt per la manca de cabal del riu i per la pressió humana.
Gairebé un milió d'euros per recuperar els boscos de ribera de quatre espais del Baix Ter. Ponç Feliu ha explicat que són zones pròximes a poblacions i que això ha fet que, a banda de la pressió que ja té el riu per l'espoli d'aigua, aquestes 138,53 hectàrees també han patit l'acció de l'home que ha portat espècies invasores a l'hàbitat o ha arribat a talar part de la vegetació. Per aquest motiu, una de les prioritats del programa Life+ 'Recuperació d'hàbitats riparis del riu Ter (Riparia-Ter) serà reordenar els accessos i limitar els usos perquè, un cop recuperat l'entorn, no es deteriori amb el pas del temps.
Per elaborar la proposta per aconseguir el cofinançament de la Unió Europea, el Consorci Alba-Ter ha detectat fins a sis amenaces en l'entorn del Baix Ter. La primera és la presència d'espècies al·lòctones invasores que estan danyant l'ecosistema natural. També han detectat un deteriorament dels boscos de ribera i degradació en les zones humides. Una altra dels símptomes de mala salut és la degradació dels sistemes naturals per l'excés de freqüentació en aquestes espais i, finalment, la reducció d'abundància de fauna pròpia de la zona.
La directora tècnica del programa, Dolors Roset, ha detallat que les actuacions aniran en dos sentits: d'una banda recuperar l'hàbitat i incidir en les llacunes i, de l'altra, ordenar i controlar els accessos. Aquestes actuacions es complementaran amb un seguit de projectes per difondre i apropar la ciutadania a l'entorn natural del riu.
El programa Life+ preveu actuar al llarg de quatre anys i el Consorci calcula que, després de redactar i definir els projectes, podran començar a treballar a finals del 2010 en la restauració i reforestació dels boscos, l'eliminació d'espècies invasores i la recuperació de zones d'inundació.
Quatre zones d'actuació
El projecte es desenvoluparà en quatre trams del Baix Ter –des del Pasteral a la desembocadura al mar- que passen pels termes municipals de Girona, Salt, Sant Gregori, Bescanó i Jafre. La majoria són illes fluvials, hortes i deveses de boscos de ribera.
A l'Illa de la Pilastra les actuacions es faran en una extensió de 12,62 hectàrees dels municipis de Bescanó, Sant Gregori i Salt. Aquest entorn es troba recobert d'un bosc de ribera degradat i alguna resta de plantacions abandonades frondoses.
A les Deveses de Salt, que s'estenen per Salt i Girona, hi ha un mosaic de formacions de ribera en estat diferent de conservació, antics llits del riu Ter, llacunes temporals i permanents o prats secs. De les quatre zones, és la que té més ús públic. La superfície d'actuació és de 66,74 hectàrees.
L'Illa del Ter i el Bosc de Can Salvatella de Girona són terrenys majoritàriament forestals, amb boscos de ribera en diferents estats i restes d'antigues plantacions. També hi ha zones desforestades sense ús, com antigues hortes. Actuaran en 29,59 hectàrees.
Finalment, el quart tram és el de l'Illa d'Avall de Jafre. Actualment és un espai que no té aprofitament però fa anys hi van aparèixer activitats incontrolades com una zona de motocròs. El terreny està poblat de boscos de ribera, zones d'arbustos i prats secs. Actuaran en 30,04 hectàrees.
Cofinançat
El programa Life+ destina 929.100 euros a les actuacions. D'aquests diners, la meitat els posa la UE, el Consorci Alba-Ter aporta 279.000 euros (179.000 del Govern i 100.000 euros més de la Fundació la Caixa), els ajuntament de Bescanó, Salt i Girona aporten 60.000 euros i la Diputació de Girona 125.000 euros.