María Helguera. Àlbum de família
El programa Cardedeu amb l’art Vigent enceta un nou cicle al Museu Arxiu Tomàs Balvey amb l’exposició dedicada a l’obra més recent de l’artista d’origen argentí María Helguera.
Amb Àlbum de Família, María Helguera ens mostra la relació entre la seva obra, el seu món intern i allò que l’envolta, i així retorna als seus orígens, a l’Argentina que la va veure créixer. I ho fa de la mà dels dibuixos de la seva família, tal i com ella la recorda durant la seva infantesa, i amb obres com La novia Criolla II o Vinieron a visitarme II - inspirada en ‘Las Meninas’ de Velázquez- en què amb una mirada criolla recupera l’etapa prèvia a la seva arribada a Barcelona per, de nou, mostrar l’emoció i l’esperit lúdic i màgic que l’havia acompanyat en els seus inicis.
La família doncs, serveix a María Helguera com a fil conductor de la mostra què amplia i contextualitza amb el retrat de tres famílies de Cardedeu. També ha comptat amb la col·laboració dels alumnes de 3er i 4rt de les escoles de Cardedeu que han retratat les seves famílies per confeccionar una instal·lació anomenada ‘Arquitectes de l’aire’ que té com a eix central un niu d’hornero, ocell Sud-americà que cada any construeix per a l’aparellament i la posta dels ous un niu amb fang i branques.
‘El proyecto, que en su conjunto se titula Àlbum de Família, consiste en trabajar sobre la memoria propia para, a través de mi entorno, remitirme a la memoria colectiva’.
L’exposició s’acompanya d’un petit catàleg amb text de Glòria Bosch i de la projecció d’un documental en què l’artista explica al visitant la seva trajectòria artística.
María Helguera, una trajectòria
Va néixer a Buenos Aires el 1943 i des de 1976 viu a Barcelona.
Al llarg de la seva carrera ha realitzat exposicions individuals i col·lectives tant a Argentina com a Espanya, Suïssa, Brasil, Japó, Anglaterra i els Estats Units.
Les més recents, l’any 2007 a la Fundació Vila Casas de Barcelona i al Museo Nacional de Bellas Artes d’Argentina.
Les seves obres figuren en diverses col·leccions públiques i privades com són el Museo Nacional de Bellas Artes, el Fondo Nacional de las Artes, el Museo Municipal de Buenos Aires, el Museo de Arte Contemporáneo, Argentina i el Museu de la University of Texas, Austin, Estats Units entre d’altres. I en col·leccions particulars d’Argentina, Brasil, Espanya i Suïssa.
Ha obtingut, entre d’altres, el premi Francisco Romero, una beca a Itàlia, atorgada per l’ambaixada d’Itàlia i el Fondo Nacional de las Artes, el Premi Marcelo de Ridder, a Buenos Aires o la beca de pintura de la Fundació Pollock-Krasner, New York, Estats Units.
És professora de tècniques sobre paper, composició, laboratori de color i dibuix a EINA, Escola d’Art i Disseny, de Barcelona i imparteix classes de dibuix i pintura al seu taller, en el qual s’ha constituït el Grup Llacuna d’Investigació en Art i Comunicació. Ha fundat també, el projecte PASSATGES, curs d’investigació artística interdisciplinar.
Ha organitzat l’exposició Otro mirar- Arte contemporáneo argentino, que va ser presentada al Museo Nacional de Bellas Artes de Buenos Aires i al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona i les 1as Jornadas Mapuche Barcelona 2002 que van consistir en una presentació al Convent de Sant Agustí de Barcelona de la cultura Mapuche d’Argentina, entre d’altres esdeveniments culturals.
Cardedeu amb l’art vigent: les propostes pel curs 2008-2009
Enguany, es presenten de nou tres propostes en dos espais del municipi. La primera al Museu Arxiu Tomàs Balvey, amb l’actual exposició de l’obra de Maria Helguera i les altres dues a la Capella de Sant Corneli, un petit espai d’origen romànic al centre de Cardedeu.
Cardedeu amb l’art vigent, en definitiva, continua com sempre, fent aposta per l’art com a recurs pedagògic, amb la intenció d’afavorir l’aprenentatge dels llenguatges creatius actuals i la comunicació plàstica entre públic i artista