En el moment de la seva inauguració, el fons del museu estava format, principalment, per una col·lecció de materials arqueològics de la població que el senyor Ignasi Cantarell va recopilar des de la dècada de 1950 en qualitat de comissari d’excavacions arqueològiques locals de Montmeló. Per aquest motiu, el museu es va inscriure, inicialment, com a col·lecció.
En aquests darrers anys, la voluntat de creixement de la institució s’ha vist reflectida en diversos projectes de recuperació del patrimoni arqueològic local, com els jaciments romans de can Tacó i de can Massot. Per tal de poder gestionar de forma adequada aquests projectes, que es desenvolupen amb la col·laboració d’algunes de les principals institucions culturals i científiques del país (Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Institut Català d’Arqueologia Clàssica i Universitat Autònoma de Barcelona), l’any 2007, l’Ajuntament de Montmeló va sol·licitar al Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya la inscripció del museu a l’esmentat
registre.
La inscripció, que es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el dia 9 de juliol d’enguany, capacita el museu per a la conservació i l’exhibició dels materials arqueològics que es recuperin en el seu terme municipal i li dóna accés a les diverses línies d’ajuts i subvencions que la legislació museística preveu per aquest tipus d’equipaments.
Al Vallès Oriental hi havia, l’any 2007, sis museus registrats, que es troben localitzats a Caldes de Montbui (Thermalia), Granollers (Museu de Granollers i Museu de Ciències Naturals) i Cardedeu (Museu-arxiu Tomàs Balbey). El Museu de Montmeló és doncs, el setè museu de la comarca inscrit al registre.
A Catalunya hi ha més de quatre-cents museus i col·leccions, dels quals, únicament, un centenar estan registrats.