
L'Associació Cultural de Granollers ha fet públic aquest dimarts, 28 de maig, el nom del guanyador del Premi Camí Ral, un reconeixement adreçat a estudiants de segon de batxillerat de qualsevol centre d‘ensenyament. Després d’uns minuts de presentació, Ricard Caussa, president de l’entitat, ha obert el sobre de la plica guanyadora i ha anunciat que el treball premiat era obra de l’estudiant Alba Lóriz i Pou, de Cardedeu i alumna del Taller Ginebró.
El treball d’aquesta jove estudiant es centra en la figura del poeta vallesà Francesc Casas i Amigó, i ha estat reconegut pel jurat "pel rigor i metodologia emprat, per les fonts consultades, pel tema estudiat i per la integració de l’obra d’un poeta en la seva historiografia". A més, aquest treball pot ajudar a conèixer la figura de Casa i Amigó, "un poeta pràcticament desconegut al Vallès".
Amb el Premi Camí Ral —que s’organitza per vuitè any en conveni amb el Servei d'Educació de l'Ajuntament de Granollers i amb el patrocini de l'empresa IT Global—, el Centre d’Estudis de Granollers vol estimular el plaer de la recerca i potenciar aquells estudis que, des d’àmbits temàtics diversos (medi natural, història, economia, art i patrimoni), ajudin a millorar el coneixement de la comarca del Vallès Oriental.
Un premi que aposta per fer planter
Ricar Caussa, president de l’AC de Granollers, ha manifestat en el moment previ a fer públic el nom del guanyador que aquest és un premi que es va tirar endavant "per la necessitat de fer planter", un guardó que és un estímul per trobar i incentivar les ments amb més futur de la comarca. Caussa també ha volgut deixar clar que "no és un premi al millor treball de recerca, sinó que premia el treball que fa més aportacions en el coneixement de l’art, de la ciència o de la història": es valora "qui ho fa bé i, a més, té sort i descobreix coses". En aquest sentit, l’AC cada queda "sorpresa" amb els resultats i l’esforç dels paritcipants.
La participació d’aquest 2013 és inferior a la de l’edició de l’any passat. De 12 treballs s’han passat a 9, però es valora moltíssim que enguany "hi ha hagut una gran diversificació dels continguts". Per exemple, entre els treballs presentat hi ha un que parla dels fractals, un altre que explica com cal fer un curtmetratge i un altre que investiga sobre la cocbertura de telefonia mòbil de Sant Quirze de Safaja. Tots els treballs, com a requisit indispensable, s’han de presentar amb signatura anònima.
Menció especial per a dos treballs més
A banda del treball guanyador que signa Alba Loriz, el jurat del Centre d’Estudis de l’Associació Cultural ha volgut destacar amb mencions especials dos treballs més. El primer, el treball titulat Abans i després del 94, que investiga què va passar després i abans de l’incendi d’aquell any a Bigues i Riells, "una investigació que també mereix tenir ressò". En segon lloc, El pit roig del pit-roig, un treball "de gran rigor en la presa de dades" i que intenta esbrinar si la mida de la taca del pit-roig implica un comportament diferent en els individus d’aquesta espècie d’aus. Ambdós treballs són de dos alumnes de l’Escola Pia de Granollers.
