La primera edició virtual del MAC tractarà el futur dels mitjans i les potencialitats del 5G

Presentarà 15 sessions en directe i 8 enregistrades i comptarà amb la participació de més de 30 empreses

  • La presentació del MAC 2020, aquest dimecres a Granollers -
Publicat el 04 de novembre de 2020 a les 19:43
Actualitzat el 04 de novembre de 2020 a les 20:07
El Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC) celebrarà l'11 de novembre la seva primera edició virtual per culpa de les restriccions imposades per la pandèmia. Amb tot, els seus organitzadors han dissenyat un certamen "ambiciós" que "vol seguir sent el punt de trobada i d'intercanvi del sector". La 21ª edició, amb epicentre a Granollers, oferirà 23 sessions obertes al públic, 15 en directe i 8 enregistrades, on s'abordaran qüestions com el futur dels mitjans de comunicació en l'era de després de la pandèmia, les potencialitats del 5G pel sector o el fenomen emergent del 'podcast'. Tot i que enguany la tradicional fira no es podrà celebrar, el certamen comptarà amb la participació de més de 30 empreses audiovisuals, entre elles set d'internacionals, que presentaran els seus projectes.

Tot i retardar uns mesos l'edició prevista pel juny, finalment la 21ª edició del MAC serà totalment virtual. Una circumstància imposada per la pandèmia que, amb tot, els organitzadors veuen com una oportunitat perquè permetrà que els continguts, tots ells gratuïts i en obert, arribin a molta més audiència.

El programa del MAC 2020 ha estat elaborat per una Comissió de Continguts constituïda pel Clúster Audiovisual de Catalunya, el Mercat Audiovisual de Catalunya, l’Observatori de la Ràdio a Catalunya (GRISS-UAB) i la Xarxa de Comunicació Local.

La sessió inaugural anirà a càrrec d'Eduard Martín, director del Programa 5G de Mobile World Capital Barcelona, on avaluarà les oportunitats que aquesta tecnologia tindrà per als mitjans de comunicació.

Un dels blocs temàtics d'aquesta edició serà l’anàlisi de la situació dels mitjans de proximitat abans i després de la pandèmia. Entre altres aspectes, es presentarà el Pla Estratègic de la XAL i també les conclusions d’un estudi d’impacte de la televisió local, realitzat per Blanquerna-Universitat Ramon Llull.

Per analitzar el panorama comunicatiu en l'era de més enllà de la pandèmia, Maria Rua Aguete, des de Londres, abordarà les tendències globals en els mitjans audiovisuals, especialment les ràdios i televisions de proximitat.

També serà protagonista el fenomen emergent del 'podcast' en les sessions dissenyades en col·laboració amb l’Observatori de la Ràdio a Catalunya, amb ponents com Eduardo Suárez, cap de comunicació del Reuters Institute of Journalism, o Quim Espinosa, director de Ràdio Ciutat de Tarragona.

Completaran l’oferta un seguit de sessions de caràcter tècnic, que tractaran qüestions com l’operativitat a distància en un context com l'actual on el teletreball és obligat en moltes empreses o els continguts pels assistents de veu. Intervindran experts com Judit Argila, cap de noves plataformes i xarxes socials a mitjans digitals de TV3 i Catalunya Ràdio; Xavier Fisa, director de Lavinia Voice o Emili Planas, gerent d’operacions de Mediapro.

Un dels plats forts d'aquesta edició serà la taula rodona moderada per Òscar Herreros, responsable de la redacció d'Esports de la Xarxa, on Joan Maria Pou, periodista de RAC1; Sònia Gelmà, de Catalunya Ràdio, Danae Boronat, de Movistar+ i Sique Rodríguez, cap d’esports de SER Catalunya, debatran sobre el futur de la ràdio esportiva.

De la seva banda, Mariola Dinarès, directora i presentadora del programa Popap de Catalunya Ràdio, exercirà com a moderadora d'un debat sobre la progressiva desmaterialització dels estudis de ràdio i televisió, on també hi participarà Pepa Fernández (directora del programa 'De Pe a Pa' a RNE).

Fira MAC

En paral·lel, el MAC desplega enguany una sèrie de sessions preenregistrades per a empreses que es posaran online l’11 de novembre, encetant una línia de continguts exclusius que tindrà continuïtat durant tot l’any. És un intent de desestacionalitzar el MAC i apropar-lo encara més a l’actualitat del moment.

L’àmbit empresarial de Fira MAC s’ha reinventat, amb noves fórmules de participació i una apertura a organitzacions professionals, entitats, mitjans de comunicació i centres de formació. Malgrat el context econòmic, més de 30 empreses mostraran la seva activitat, amb una representació de companyies de la resta de l'estat i 7 firmes internacionals provinents de països com França, Dinamarca i Països Baixos.

Ràdios escolars: teixint xarxa

El MAC 2020 també serà l’escenari d’una experiència il·lusionant: el projecte de la xarxa de ràdios escolars dels Països Catalans. A hores d'ara més de mig centenar de ràdios escolars, locals i comunitàries ja en formen part, amb l’objectiu de promoure l'aprenentatge i potenciar les veus dels infants i joves.

Premis de Comunicació Local

La Xarxa Audiovisual Local (XAL) reactiva els Premis de Comunicació Local -l'última edició va ser la del 2013- en les diferents categories. La iniciativa té el suport de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Granollers i compta amb la col·laboració del Mercat Audiovisual de Catalunya, l'Observatori de la Ràdio a Catalunya i Roca Umbert Fàbrica de les Arts.
El MAC es clourà, precisament, amb l'anunci dels guanyadors dels guardons en l'emissió en directe del programa Connecti.cat de la Xarxa. L'objectiu és posar en valor les iniciatives que, des del sector de l'audiovisual de proximitat, contribueixen a reforçar i enriquir l'espai informatiu i comunicatiu de Catalunya.