L'Ajuntament de les Franqueses ha editat enguany, a través del Patronat Municipal de Cultura, el cinquè volum de la Col·lecció Les Franqueses, que porta per títol ''El ball de l'Espolsada''. En la introducció del llibre, els seus autors, els germans Albert i Tomàs Manyosa, afirmen que aquest treball ''ha nascut amb la idea de recollir totes les dades possibles de les espolsades de Marata i Corró d'Avall. La nostra pretensió és la d'explicar el passat i el present d'aquests balls i intentar abocar una mica de llum als orígens i evolució d'aquestes espolsades al llarg del temps i aconseguir la conservació de les tradicions per escrit amb dates, amb noms i cognoms, etc., perquè posteriors interessats puguin donar valor a la fidelitat de la informació que reben. També volem reflectir tot allò que va relacionat amb els balls de l'espolsada de Marata i Corró d'Avall fent un repàs de tot el que envolta la festa major i la història més recent d'aquests dos pobles.''
Els germans Manyosa tenien molt clar abans de començar l'estudi que ''els autèntics protagonistes havien de ser veïns de cada un d'aquests pobles i són els seus testimonis, juntament amb les dades recollides, els que serveixen per configurar un treball d'investigació viu i obert que dóna l'oportunitat, mercès també a l'aportació fotogràfica, de reviure els records de tota la gent de Marata i Corró d'Avall que d'una manera o altra participen en aquesta tradició tan arrelada.''
El llibre, del qual s'han fet 1.000 exemplars, ha quedat estructurat en quatre grans apartats. El primer està dedicat a contextualitzar el ball: els pobles de Marata i Corró d'Avall, l'entorn geogràfic, la història, les institucions culturals, etc. En el segon, de caire més general, s'expliquen els trets característics de l'Espolsada i la seva relació amb altres balls. Per acabar l'estudi del ball de l'Espolsada pròpiament dit, dividit en un apartat per Marata i un altre per Corró d'Avall, on s'exposen en detall les fonts d'informació, la història del ball, es dóna informació de com es balla i es fa una anàlisi de les melodies emprades i els grups musicals que les han interpretat.
La Col·lecció Les Franqueses té com a objectiu fer un fons bibliogràfic per recuperar, mantenir i potenciar la difusió de la riquesa natural i cultural dels pobles que conformen les Franqueses del Vallès. Fins ara, i a banda d'aquest darrer sobre l'espolsada, s'han publicat els següents títols:
1. Arbres d'especial interès de les Franqueses
2. Patrimoni arquitectònic de les Franqueses
3. Joan Sanpera i Torras, marquès de les Franqueses
4. Les Franqueses: els nostres pobles i la nostra gent a través de la memòria popular
D'altra banda, fa unes setmanes que el Patronat Municipal de Cultura també ha publicat el quart volum de la col·lecció Monografies d'Història Local. Aquest llibre, obra de l'historiador Jaume Dantí, porta per títol ''Les Franqueses del Vallès, carrer de Barcelona'', i ens apropa uns fets de la història de les Franqueses, en concret la concessió del privilegi com a carrer de Barcelona l'any 1385 per part del rei Pere el Cerimoniós.
L'Ajuntament de les Franqueses dedica el cinquè volum de la Col·lecció Les Franqueses al ball de l'espolsada

Ara a portada
Publicat el 20 d’abril de 2006 a les 20:21