
Organitzada per la Germandat de Sant Sebastià, la Parròquia de Sant Genís i per l'àrea de festes de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès, diumenge es va celebrar al municipi la Diada de Sant Antoni Abat amb la tradicional congregació i benedicció d'animals a la plaça de l'Ajuntament, i amb un passa carrers de cavalls organitzat per Hípica La Quaranya. A partir d'un quart de dotze del matí, desenes de veïns del poble es varen anar apropant a la plaça per beneir els seus animals i per observar els cavalls i les habilitats dels genets. La jornada d'enguany, però, ha resultat ser especial, ja que la Germandat de Sant Sebastià celebra aquest 2012 el seu cent cinquantè aniversari, fet que va recordar l'alcalde de l'Ametlla, Andreu González (CiU), en el seu parlament.
Abans de començar la benedicció dels animals, González va repassar la trajectòria de la Germandat, i va mostrar el seu reconeixement a "les persones que estan al seu capdavant, en Joan Iglesias, en Jaume Iglesias i en Jaume Partegàs, pel mèrit de mantenir viva aquesta tradició que ens apropa al passat rural de l'Ametlla". La jornada va finalitzar a les dotze del migdia quan tots els cavalls van iniciar un passa carrers pel centre del poble.
Una Germandat amb molta història
El 20 de gener de 1862 es creà el Montepio Social amb el nom de Germandat de Sant Sebastià, una entitat que feia el paper de mútua i d'asseguradora en cas de malaltia i que estava formada per socis que abonaven una quota que, en caure malalts, els donava dret a cobrar un subsidi equivalent al jornal de pagès, mentre que els altres socis, anomenats també Germans, es preocupaven de mantenir la normalitat en la vida familiar i la continuïtat de la feina al camp i a la granja.
Aviat, gairebé totes les famílies del poble van tenir algun dels homes de casa afiliat a la Germandat de Sant Sebastià. El 1962 va viure una revifalla en motiu del seu Centenari, que es va celebrar amb un programa d’actes digne de ser recordat. Amb el canvi dels temps, ja a la dècada dels anys 80, es canvien els estatuts i la Germandat passa a ser cultural.
