
Unes feines de rehabilitació a l'església de Santa Maria de Tagamanent, fetes per un equip de restauració de la Diputació de Barcelona, propietària de la construcció, han descobert les restes d'un antic castell medieval. Una troballa molt recent i del tot inesperada, segons ha explicat a l'Infogar de Ràdio Silenci l'alcalde del municipi vallesà, Ignasi Martínez. Tots els indicis porten a dir als experts que es tracta de les restes de l'antic castell medieval de Tagamanent, documentat en diferents arxius històrics, però del qual fins ara se'n desconeixia la localització exacta.
El castell de Tagamanent, visible a la major part de la Plana de Vic i del Vallès Oriental, era el sentinella principal de la vall del Congost, per on passava la via que comunicava el Vallès i Osona. Les seves notícies històriques arrenquen de l'any 947 i des del principi del segle XI surt en domini o feu dels vescomtes d'Osona. El castell passà, al segle XV, per casament, als Montbui i, després, als Rocabertí. Fins ara, del castell, 'desaparegut' des del segle XVI, no se n'havia vist res, només unes bases de murs que podrien correspondre a edificacions, i altres restes de murs de defensa en els dos punts accessibles del planell superior on es trobava. Per les troballes fetes sembla que havia estat habitat almenys des de l'època ibèrica.
Reclam turístic al Vallès Oriental
Els tècnics de la Diputació i de l'Ajuntament estan treballant a la zona per identificar amb seguretat quin edifici hi ha sota l’església i de quina època és. Martínez qualifica la troballa com un esdeveniment "de primer ordre a nivell patrimonial pel municipi i per tot el país", tenint en compte que es troba en un espai tant característic i emblemàtic com el Turó de Tagamanent. El Parc Natural del Montseny i l'Ajuntament ja estan en contacte per posar en valor el castell i perquè el conegui tota la població.
Segons ha explicat Martínez a Ràdio Silenci, aquest conjunt arquitectònic es pot convertir en un nou ingredient de l'oferta turística del municipi i de tot el Vallès Oriental. Tot i això, l'alcalde de Tagamanent es mostra cautelós i deixa en mans dels arqueòlegs i tècnics d’obra la datació de la troballa, i el futur projecte que hi pot néixer al voltant si es confirma que és un castell medieval.