REPORTATGE

El club de muntanya que trenca barreres: «Hem portat la inclusió als peus de l'Everest»

El Club Inclusiu de Muntanya, amb seu a la Garriga, ha portat una trentena de persones amb diversitat funcional fins al camp base de la muntanya més alta del món

La trentena de perosnes que han format part de l'expedició
La trentena de perosnes que han format part de l'expedició | Cedida
22 de novembre de 2024, 17:01
Actualitzat: 17:02h

Només fa dos anys que va néixer, a la Garriga, el Club Inclusiu de Muntanya (CIM). Mayte Serrat, la seva presidenta, és la fundadora d'aquesta entitat dedicada a promoure l'activitat a l'aire lliure entre persones amb diversitat funcional. Aquest novembre ha portat una trentena de persones amb fibromiàlgia, autisme i problemes cardíacs fins als peus de la muntanya més alta del món.

Ella mateixa explica a NacióGranollers que aquesta expedició ha suposat "un abans i un després" per a l'entitat. "Volíem portar la inclusió fins als peus de l'Everest per trencar les barreres socials de la discapacitat", assegura. El seu objectiu és que "la gent es focalitzi en les capacitats de cada persona per potenciar-les al màxim amb independència del que tinguin".

La Mayte és doctora, fisioterapeuta i psicòloga, i treballa a la unitat d'expertesa de síndrome de sensibilització central de l'Hospital de la Vall d'Hebron. De fet, a la seva tesi doctoral va voler demostrar que "la mateixa teràpia que es fa dins de l'hospital és més beneficiosa si es fa a l'aire lliure". "Persones que mai havien pensat a fer muntanya, ara cada cop tenen més afició", explica.

mayte presienta com garriga 2024 cedida nacio
Mayte Serrat, presidenta del CIM la Garriga. Foto: Cedida.

En un primer moment, la idea era la d'aplicar aquest mètode a la gent amb fibromiàlgia, però de seguida va veure que el CIM havia de servir per arribar a molta més gent. "Vaig crear el club per visibilitzar malalties com la fibromiàlgia", però ara ja hi ha persones amb autisme, esclerosi múltiple, TDH, amb problemes cardíacs, amb ceguesa o neurodiversitat. "El club ha d'incloure a qualsevol persona", explica.

L'entitat ja té 300 membres, dels quals una trentena han superat el repte d'arribar al camp base de l'Everest. L’expedició, impulsada també per la Fundació Sportium, va començar el passat 1 de novembre a Barcelona. Després de més de 60 hores de trasllats, vols i camins de muntanya, el grup va arribar a Lukla, punt de partida cap al camp base de l’Everest.

"El meu objectiu és que la gent es focalitzi en les capacitats de cada persona per potenciar-les al màxim"

mayte serrat, presidenta cim la garriga

El recorregut va comprendre set etapes al llarg de nou dies, amb més de 30 hores de trekking, fins a arribar, el 12 de novembre, a 5.364 metres d’altitud. "La resposta de tots ells ha estat una passada", explica la presidenta del CIM, que destaca que han hagut de fer una preparació d'un any i mig per poder fer realitat el projecte. "Excepte jo, mai havien fet un trekking d'aquestes característiques", diu.

Entre els membres de l'expedició també hi era Albert Cogul, que s'ha convertit en el primer europeu amb paraplegia a arribar al camp base de l'Everest, gràcies a ser transportat amb una cadira Joëlette. La fita no hauria estat possible sense l’esforç de tot l’equip, format per 18 voluntaris, entre ells familiars de l'Albert, metges, fisioterapeutes, un bomber, un mosso d’esquadra i estudiants d’INEF i psicologia.

"M’ha impressionat veure com tots, tant els voluntaris com els portadors locals, han lluitat per ajudar-me a avançar en moments complicats"

albert cogul, primer paraplègic europeu al camp base de l'everest

"M’ha impressionat veure com tots, tant els voluntaris com els portadors locals, han lluitat per ajudar-me a avançar en moments complicats", confessa Albert Cogul, que agraeix el suport de tota l'expedició del CIM de la Garriga. En un comunicat de la Fundació Sportium, el seu president Alberto Eljarrat explica que és un exemple de superació i solidaritat: "El CIM i l’Albert ens han ensenyat que amb esforç i suport mutu es poden trencar qualsevol barrera. La seva història ens inspira a desafiar els nostres propis límits".

Albert Cogul, que va quedar paraplègic després d’un accident de parapent el 2016, s’ha convertit en un exemple de resiliència. A més d’aquest èxit a l’Himàlaia, ha explorat més de 40 països en quatre continents i ha destacat en disciplines esportives. Entre els seus èxits, s’inclouen el podi a la Copa d’Espanya d’Esquí Alpí Adaptat el 2022, dues medalles de bronze en Sitwake (2022 i 2024), la travessa de l’Atlàntic en veler el 2021 i el Camí de Sant Jaume en bicicleta adaptada, amb 1.500 quilòmetres en solitari des de Barcelona el 2023.

albert cogul everest cim 2024 sportium nacio
Albert Cogul durant l'ascensió al camp base de l'Everest. Foto: Fundació Sportium

Gràcies al CIM Project i als seus col·laboradors, cada vegada més persones amb mobilitat reduïda poden accedir a la muntanya i gaudir d’entorns naturals que semblaven fora del seu abast. Aquesta fita al Camp Base de l’Everest marca un abans i un després en la inclusió en activitats de muntanya.