Tots els experts assenyalen que l'actual sequera ens ensenya com serà el futur molt proper. Menys pluja, molt més mal repartida, més població i una superfície forestal en creixement, pot arribar a suposar una reducció de fins a un 18% de la disponibilitat d'aigua l'any 2050.
Amb aquest escenari, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) aposta per aportar a mitjà termini 182 hm3 de nous recursos hídrics, el doble del consum anual de la ciutat de Barcelona i quasi 20 hm3 més que un embassament de Sau ple fins a dalt.
[nointext] [intext1]
En aquest sentit, el pla de gestió de les conques internes, aprovat aquest dimarts pel Govern, preveu duplicar la capacitat de dessalinització i augmentar de 70 a 120 hm3 la producció d'aigua regenerada. També es preveuen aconseguir 15 hm3 amb recuperació de pous i 25 hm3 més amb la intensificació de l'aprofitament del riu Besòs. Tot plegat, amb una inversió estimada de 2.437 milions d'euros, dels quals 1.400 els assumirà l'ACA.
Catalunya tindrà les dues dessalinitzadores més grans d'Europa
Catalunya té actualment la dessalinitzadora més gran d'Europa. La planta del Prat de Llobregat –treballant al 100% de capacitat des de fa 10 mesos- pot produir fins a 60 hm3 anuals. Una de les actuacions estrella del pla de les conques internes és una segona ampliació de la dessalinitzadora de Blanes, per tal que passi de 20 a 80 hm3 anuals. D'aquesta vegada, es convertirà en la planta més gran del continent.[intext2]
Està previst que en els propers mesos es liciti una obra que suposa una inversió de 220 milions d'euros. El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha explicat que la previsió és que pugui entrar en servei cap a finals del 2025.
La duplicació de la capacitat de dessalinització de Catalunya (dels actuals 80 fins a 160 hm3) es completarà amb la construcció d'una tercera planta a la conca del Foix, entre els termes de Cunit i Cubelles, per valor de 150 milions més. Aquesta planta, com va explicar Nació, estarà connectada tant a les xarxes de distribució de la regió metropolitana de Barcelona (ATL) com del Camp de Tarragona (CAT). En aquest cas, podria ser una realitat a finals del 2026.
[intext3]
Augmentar 50 hm3 més la producció d'aigua regenerada
Catalunya va tancar el 2022 amb uns 70 hm3 d'aigua regenerada, el seu rècord històric. Ara, el pla de gestió aprovat preveu consolidar-ho i ampliar-ho fins al 120 hm3. Per fer-ho possible, es preveu una inversió d'uns 62 milions d'euros tant en ampliar la capacitat d'estacions regeneradores d'aigua (ERA) ja en servei com de construir-ne de noves al costat de depuradores existents. De fet, l'objectiu és passar de 24 plantes públiques a 40 i de regenerar el 10% de l'aigua depurada a acostar-se al 20.Quantitativament, l'actuació més important servirà per ampliar tant la capacitat com les xarxes de distribució de l'ERA del Prat de Llobregat, la més gran de país. Entre altres, es preveu que amb una inversió de 19 milions l'aigua regenerada arribi a les indústries de la Zona Franca i al nou barri de la Mariana del Prat Vermell.
[noticia]255224[/noticia]
També destaquen els més de 15 milions per fer arribar aigua depurada a Manresa fins a Súria, els 8 milions per regenerar aigua a Reus –un dels projectes més demanats per la pagesia-, o els 5,1 per fer arribar l'aigua regenerada a la depuradora del riu Sec de Sabadell per satisfer el 10% del consum de Sant Cugat, Cerdanyola i el campus de la UAB, entre altres actuacions arreu del país.
Inversió urgent per augmentar l'aigua del Besòs
El pla de gestió de les conques internes inclou una de les actuacions ja en marxa que farà augmentar els recursos hídrics disponibles aquest mateix estiu. Una inversió de 27 milions d'euros permetrà multiplicar per quatre la capacitat de potabilització de la planta Besòs Central, al terme de Barcelona.Actualment, la instal·lació té un cabal màxim de 200 litres per segon, aquest estiu s'arribarà als 400 mentre que el gener de 2024 s'arribarà als 860. Un augment de capacitat que s'obtindrà tant a partir d'aprofitar les aigües de l'històric Rec Comtal com, per primera vegada, captar directament aigua del riu Besòs.
[noticia]255160[/noticia]
L'actuació, que també inclou noves captacions a l'aqüífer, es coordina precisament amb petits projectes de regeneració d'aigua a les depuradores de Montcada i la Llagosta per disposar d'aigua regenerada tant per a usos consumptius com ambientals.
En canvi, es deixa per a la següent planificació –a partir de 2028- la construcció d'una gran planta de regeneració d'aigua a la depuradora de Sant Adrià de Besòs, una instal·lació que permetrà fer el següent salt d'escala en la reutilització d'aigua a l'àrea metropolitana i al conjunt de Catalunya.
[despiece]
Les principals actuacions del pla de gestió de les conques internes
Per complir amb les directrius del pla de gestió s'ha establert un programa de mesures amb una inversió de 2.437 milions d'euros, xifra que suposa gairebé triplicar la del pla fins ara vigent (950 milions). A continuació, les més importants quantitativament:
Ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera (de 20 a 80 hm3): 220,0 milions d'euros
Construcció de la dessalinitzadora del Foix (20 hm3): 150,0 milions d'euros
Actuacions de millora i reforç de la xarxa Ter Llobregat operada per ATL: 387,8 milions d'euros
Adaptació de la capacitat de producció i optimització de la qualitat de tractament de la planta del Ter (Cardedeu): 72,5 milios d'euros
Adaptació de la capacitat de producció i optimització de la qualitat de tractament de la planta del Llobregat (Abrera): 107,0 milions d'euros
Ampliació de l'ETAP Besòs, incloses noves captacions subterrànies: 27,0 milions d'euros
Ampliacions del tractament i de la xarxa de distribució a l’ERA del Prat de Llobregat: 19,0 milions d'euros
Canonada d’impulsió d’aigua depurada des de l’EDAR Manresa a Súria: 15,6 milions d'euros
ERA a Reus per a usos agrícoles, municipals, industrials i recreatius i xarxa de distribució: 8,0 milions
ERA a Caldes de Montbui i canvi de punt d'abocament per garantir cabal de manteniment, i xarxa de distribució: 4,8 milions d'euros
Millores de tractament i ampliacions de les ERA de la Costa Brava i perllongament de les xarxes distribució: 5 milions d'euros
Xarxa de distribució per a l'ERA de Sabadell per a usos municipals i altres a Sabadell, Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès: 5,1 milions d'euros
ERA a Valls per a usos agrícoles i xarxa de distribució: 2,4 milions d'euros
Plantes de regeneració a la Garriga-Granollers, interconnexió i xarxes de distribució: 6,9 milions d'euros
Millora i ampliació del tractament de l'ERA de Gavà per a usos ambientals i xarxa de distribució 3,3 milions d'euros
Millora de l'ERA de Sant Feliu de Llobregat per a usos agrícoles, municipals i industrials, i xarxa de distribució: 2,7 milions d'euros[/despiece]