Creix la pressió dels alcaldes perquè les piscines puguin obrir com a refugis climàtics

El Govern estudia flexibilitzar el pla de sequera, però els municipis alerten que no es pot equiparar una piscina a una biblioteca

Els alcaldes demanen que les piscines municipals es considerin refugis climàtics
Els alcaldes demanen que les piscines municipals es considerin refugis climàtics | Juanma Peláez
22 de febrer de 2024, 07:06
Actualitzat: 7:06h
L'actual escenari de sequera extrema sumat a les onades de calor i els estius cada vegada més tòrrids auguren uns mesos estivals molt complicats. També pel que fa als espais frescos per passar les hores i els dies més càlids de l'any i les piscines municipals juguen un paper clau. D'acord amb les restriccions actuals del pla de sequera, aquelles que no estiguin federades, no podran funcionar però aquesta setmana el Govern ha obert la porta a crear un cens per determinar quines piscines es considereran refugis climàtics.

Les declaracions del conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, arriben després d'un reportatge de Nació on es va posar el focus en aquesta prohibició. Tot i això, la preocupació dels alcaldes creix i demanen al Govern que especifiqui i determini els requisits per ser considerat refugi climàtic. De fet, molts ajuntaments tenen clar que un espai amb aire condicionat no pot substituir les piscines.
 

Piscines o biblioteques? 

És el cas de l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que celebra que es parli de l'opció d'obrir les piscines però reclama, en declaracions a Nació, que tiri endavant i que "no estigui supeditat a si hi ha un centre amb aire condicionat al costat". En aquest sentit, recorda que l'any passat van obrir les piscines i es va reduir el consum d'aigua. "Som absolutament corresponsables amb la sequera i hem demostrat que ho podem fer".

El mateix comenta l'alcalde Sant Vicenç de Castellet, Dani Mauriz, qui assegura que faran el possible perquè la piscina es consideri refugi climàtic. "És absolutament imprescindible, tenim més de 2.500 abonats i tenint en compte les temperatures que faran s'ha de buscar la manera perquè sigui un dels espais on refrescar-se". Per l'Ajuntament de Súria també és imprescindible poder obrir amb normalitat. El seu alcalde, Albert Corberó, remarca que "l'emergència per sequera no pot ser excusa perquè totes les piscines municipals es considerin refugis climàtics". També ho expressen des d'Hostalric on compten ser refugi a l'espera de rebre indicacions de si es podrà acabar d'omplir l'aigua que s'ha evaporat.  

Per la seva banda, l'alcalde de Castellar del Vallès i president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, va denunciar a Els matins de TV3 que "es podria produir una situació on hi hagi clubs privats que puguin obrir les piscines mentre que els equipaments de barri estiguin tancats i que famílies de pocs recursos no puguin accedir en aquest espai de cohesió social per refrescar-se". El mateix comenta la regidora del Cicle de l'Aigua de Terrassa, Patrícia Reche: "Seria un greuge social molt incoherent ja que és l'únic moment que tenen moltes famílies de Terrassa per estar en contacte amb l'aigua. No podem permetre que es quedin sense aquesta activitat". 

A més, Giménez expressa els seus dubtes sobre com s'elaborarà el cens que ha anunciat el Departament i ha afegit que "la piscina no és un recurs superficial sinó central durant l'estiu" pels infants dels casals, per exemple. A més a més ha recordat que des del món municipal "som responsables de la situació amb mesures més enllà de les que ha dictaminat l'ACA". 

A Granollers, per exemple si res no canvia sí que podran obrir la seva piscina exterior perquè forma part del Club Natació i està federada, ja que acull competicions. Però no passarà el mateix a municipis com Sant Joan de Vilatorrada o Figueres on els seus alcaldes reclamen, en declaracions a TV3, que se'ls tingui en compte ja que equipaments com biblioteques tampoc haurien de ser un espai per acollir un miler de persones en les hores punta. 


Què és un refugi climàtic? 

Un refugi climàtic és un espai interior o exterior accessible que, durant els mesos de més calor, proporciona confort tèrmic, descans i seguretat a la població. No són equipaments que es destinin únicament a aquesta finalitat, ja que compatibilitzen els seus usos i funcions habituals juntament amb el servei de refugi climàtic durant l’estiu i durant els episodis de temperatures extremes.

Poden ser parcs, jardins, biblioteques, casals cívics o museus. Ara, però, també es podrien incloure les piscines municipals. En aquest sentit, la presidenta de l'Associació Catalana de Municipis i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, considera que les piscines comunitàries també s'han de considerar com un refugi climàtic el pròxim estiu.