El Maresme demana a l'ACA reutilitzar aigua per al reg de parcs i la neteja de carrers

La depuradora de Mataró estrena una planta pilot que permet el reaprofitament per a usos urbans, agrícoles i industrials

Publicat el 19 de gener de 2024 a les 16:35
Actualitzat el 19 de gener de 2024 a les 16:36
El Maresme vol deixar de llençar l'aigua depurada al mar en plena sequera i donar-li una segona vida Des de fa quatre anys, el Consell Comarcal del Maresme (CCM) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) treballen per fer arribar la regeneració a la comarca i ja està en marxa una planta pilot que permet diversos reaprofitaments.

[noticia]255224[/noticia]
Aquí l'aigua depurada passa per tres noves fases de filtratge i de les analítiques se'n desprèn que es podria destinar a usos urbans, agrícoles, industrials i ambientals. Ara l'ens comarcal ha demanat autorització a l'ACA per poder posar a disposició dels ajuntaments fins a 220 metres cúbics diaris per a la neteja de carrers i el reg de parcs i jardins.

La nova planta pilot, que s'ubica en un gran contenidor a tocar de la planta depuradora, sotmet l'aigua ja depurada, que en condicions normals s'abocaria al mar, a tres fases de tractament per fer-la apta per a nous usos. La primera és una filtració multicapa que ja elimina el 90% dels sòlids i el 50% de la terbolesa de l'aigua.

En les dues darreres fases de filtració s'aplica tecnologia avançada. La segona fase és un sistema d'ultrafiltració que permet eliminar la terbolesa de l'aigua fins a valors inferiors a 1 NTU –d'acord amb criteris sanitaris, la terbolesa de l'aigua per al consum humà no ha de superar en cap cas els 5 NTU.

[noticia]266050[/noticia]
En la fase final s'aplica a l'aigua osmosi inversa per tal d'eliminar sals i contaminants orgànics. Els tècnics de la planta han dit durant la presentació que seria una aigua que es podria beure, malgrat el seu consum no està autoritzat. Sí que es tracta d'un recurs, però, amb múltiples aplicacions, sobretot en l'actual context de sequera.

[noticia]267570[/noticia]
El president del CCM, Francesc Alemany, explica que es vol posar aquesta aigua a disposició dels ajuntaments per al reg de parcs i jardins i la neteja de carrers. "Durant molts anys ho hem fet amb aigua potabilitzada, sense fer distincions. Ara és necessari fer un esforç i utilitzar l'aigua pel que pertoca", reflexiona.

De la planta pilot es calcula que diàriament es podrien subministrar uns 50 metres cúbics d'aigua regenerada, una quantitat insuficient per cobrir les necessitats. És per això que el CCM també demana permís a l'ACA per poder utilitzar aigua de la resta de depuradores, que ja apliquen un tractament addicional que fa que l'aigua sigui igualment apta per a reg i neteja.
 

El conseller David Mascort visitant la depuradora del Maresme. Foto: Jordi Pujolar / ACN


D'altra banda, el CCM vol que la prova pilot d'aquests processos que s'estan fent a Mataró serveixi per estendre-ho a la resta de la comarca, amb la construcció de noves plantes. Una de les prioritats és poder utilitzar aigua regenerada per recarregar l'aqüífer de la Tordera, que alimenta tot el nord del Maresme i el sud de la Selva i que està sobreexplotat.

"Fa uns anys ens deien que al 2030, el 2040 o el 2050 el canvi climàtic faria que tinguéssim menys aigua, però això ja ho tenim a sobre", ha alertat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, durant el seu discurs. En aquest sentit, el conseller aplaudeix la iniciativa del CCM que permet "planificar un futur que ara ja és molt immediat".

[impacte]