Els cinc municipis de l'AMB que hauran de reduir la pressió de l'aigua en emergència

L'Àrea Metropolitana de Barcelona només aplicarà la mesura, en principi, en aquells casos on se superin els 200 litres per habitant i dia

La Palma de Cervelló supera àmpliament els 200 litres per habitant i dia
La Palma de Cervelló supera àmpliament els 200 litres per habitant i dia | Ajuntament de la Palma de Cervelló
31 de gener del 2024
Actualitzat el 01 de febrer a les 9:04h
La declaració d'emergència per sequera, prevista per a aquest dijous, suposarà limitar el consum d'aigua a 200 litres per habitants i dia. Aquest fet no afectarà encara les grans ciutats: el conjunt de l'àrea metropolitana de Barcelona, per exemple, va tancar el novembre amb 170 litres.

En canvi, hi ha fins a cinc municipis del Baix Llobregat que superen el llindar i en els quals Aigües de Barcelona o altres companyies, a instàncies de l'AMB, procedirà a reduir la pressió de l'aigua per tal d'aconseguir un estalvi. A més, hi ha tres municipis, entre els quals Sant Cugat del Vallès, que el desembre van fregar el límit. Cal recordar que al conjunt del sistema Ter-Llobregat el 40% de les localitats superen la dotació màxima.

 

Municipis amb moltes urbanitzacions

Els cinc municipis que el desembre van superar el llindar dels 200 litres per habitant i dia són, segons les dades publicades per l'Agència Catalana de l'Aigua: Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló i Sant Vicenç dels Horts.
 

Municipis de l'AMB que superen el consum màxim en emergència


En general, comparteixen unes mateixes característiques. Estan ubicades a les denominades Muntanyes del Baix i tenen bona part de la població repartida en urbanitzacions -en alguns casos, la població d'aquests barris dispersos supera àmpliament la del nucli principal-. Aquest fet, més enllà d'augmentar el consum per la presència de jardins i piscines, obliga a disposar de xarxes de distribució quilomètriques, sovint amb mal estat, amb les corresponents pèrdues i fugues.

 

Tres municipis al límit

A més d'aquests municipis, n'hi ha tres que se situen al límit dels 200. Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern i Tiana tenen un consum de 197 litres per habitant i dia. Això sí, en els dos primers casos poden arribar a consumir 206 i 201 litres, respectivament. També està relativament a prop Torrelles de Llobregat, amb 185 litres.
 

No es reduirà la pressió a Barcelona (en principi)

Barcelona va consumir el desembre passat 163 litres per habitant i dia. De fet, en tot el 2023 només va superar el llindar dels 180 litres a l'agost (181). Aquest fet suposa -tal com ja havíem explicat amb anterioritat- que la declaració d'emergència no es notarà encara a les aixetes dels pisos de les grans ciutats.

Barcelona no és una zona problemàtica. No té sentit preocupar-se per una ciutat que està molt per sota del llindar permès”, assegura Martín Gullón, director del cicle de l’aigua de l’AMB. En aquest sentit, la mitjana de l'AMB se situa en 170 litres i l'administració metropolitana voldria intentar rebaixar-la fins a 160.

Ara bé, pot haver-hi districtes amb un consum superior al permès? No se sap. L'AMB explica que la dada real que tenen és la del conjunt de la xarxa metropolitana i que en el cas dels municipis no deixa de ser una estimació. "A escala de districte no es fa cap càlcul, l’estimació encara seria més aproximada", expliquen les fonts consultades.
 

Les àrees de pressió no coincideixen amb els municipis

L'AMB té activat el denominat pla de contingència operacional en situació de sequera. Divideix la xarxa en 270 sectors i 133 zones de pressió. A més, té identificats 73 punts de subministrament crític -especialment hospitals i residències- on s'evitaria modificar el servei. Evidentment, els canvis en la pressió, que serien diferents de dia que de nit, sempre afectarien més els pisos alts que els baixos.

Nació ha reclamat sense èxit a l'administració metropolitana poder consultar aquest mapa. Es limiten a explicar que les àrees de pressió no sempre coincideixen amb els termes municipals -o amb els districtes- i que això dificulta actuar de manera precisa al conjunt d'una localitat que superi els 200 litres.

En canvi, sí que es pot treballar en barris o districtes on es detectin consums elevats. "Pel que fa a Barcelona, en un futur i si fossin necessàries reduccions de consums més importants, no es descarta reduir la pressió en algunes zones de la ciutat", afirmen des de l'AMB a preguntes d'aquest mitjà.

Arxivat a