La Zona Franca acull una planta pionera que transforma residus irrecuperables en combustible sostenible. Aquest és el plantejament de les instal·lacions de l'empres PreZero, que s'han inaugurat aquest divendres, i que permetran tractar fins a 190.000 tones anuals de la fracció de la brossa no reciclable i convertir-los en fins a 70.000 tones de combustible sòlid recuperat.
Es tracta d'una de les instal·lacions més avançades del país en matèria de gestió de residus que, a banda del combustible, té capacitat per recuperar 40.000 tones de materials valoritzables cada any, en una aposta clara per l'economia circular. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha subratllat el compromís del Govern amb un model productiu més net i eficient i ha indicat que "Catalunya no es resigna a gestionar l'impacte ambiental, sinó que aposta per transformar-lo en valor".
Els abocadors, model del passat
Sílvia Paneque ha remarcat que aquesta infraestructura és un exemple de col·laboració público-privada per a la transició ecològica i representa “un pas decidit cap a una nova manera d’entendre la indústria, la gestió de residus i la sostenibilitat”. Alhora, ha posat l’accent en la necessitat d’abandonar l’ús de l’abocador com a sortida per als residus. “Els abocadors són una solució del passat. El futur ens encamina a instal·lacions com aquesta, que optimitzen i retornen al sistema productiu allò que abans es considerava rebuig”, ha afirmat la titular de Territori. De fet, la Unió Europea fixa que el 2035 només un 10% dels residus es podran dipositar en abocadors, una xifra que suposa un terç que l'actual.
Finalment, Paneque ha destacat el potencial d'aquest centre per a la descarbonització industrial, afirmant que “la valorització energètica és una eina real i efectiva per reduir emissions, estalviar combustibles fòssils i millorar la sostenibilitat del sistema productiu”. En aquest sentit, el combustible sòlid recuperat permet substituir fonts d'energia d'origen fòssil en l'àmbit industrial.