La població de paparres Hyalomma lusitanicum, pròpies de zones com Andalusia, ha crescut molt els darrers anys a Catalunya i un estudi recent difós per La Vanguardia adverteix que “suposa un alt risc per a la salut pública” i que ja s'ha detectat en 101 municipis de les comarques de Barcelona i Tarragona. La consellera de Salut, Olga Pané, ha negat aquest extrem en una entrevista aquest dissabte a El Suplement de Catalunya Ràdio i ha apuntat que és infreqüent que les paparres piquin les persones i, encara menys, que transmetin una malaltia. Si bé, tant la Generalitat com les diputacions i els ajuntaments estan monitorant-ne l'evolució.
La consellera ha atribuït l'increment de paparres a Catalunya al canvi de condicions de l'entorn pel canvi climàtic i ha recordat que el Govern ofereix des de fa temps les recomanacions per prevenir i combatre-les. A més, l'expansió d'espècies com els senglars, els cabirols i els conills també n'expliquen l'increment. Sigui com sigui, aquests són els consells més importants.
Per a la població general, la Generalitat recomana utilitzar màniga llarga per dificultar el contacte de l'artròpode amb la pell i roba clara per poder identificar-los quan es facin activitats a l'aire lliure. En aquest sentit, convé portar botes i evitar les sandàlies. D'altra banda, demana emprar repel·lents autoritzats i no fer-los servir amb menors de dos anys. Sí que és important, però, aplicar un antiparasitari a les mascotes. Finalment, subratlla que sortir dels camins és un risc.
En tornar a casa, és recomanable examinar el cos per comprovar que no s'hi hagi adherit una paparra, aprofitant la dutxa. Són zones sensibles les aixelles, les engonals, darrere dels genolls, les orelles, el melic i la cintura. I és que les picades acostumen a no ser doloroses i poden passar desapercebudes. De la mateixa manera, cal revisar la roba i les mascotes, així com netejar sempre amb aigua calenta.
D'altra banda, per a la població ramadera, pagesa, grangera, escorxadora, veterinària i amb altres professions relacionades amb la fauna i la flora, la Generalitat reitera que cal fer servir roba especialitzada. Els guants i la roba protectora són tant claus com el control de les infestacions en els espais de treball.