​Tota la població catalana ha respirat aire contaminat per ozó aquest estiu

Les recomanacions de l'OMS són més estrictes que els límits legals, en un context agreujat per la calor i la manca de pluges

L'ozó és un contaminant secundari que es forma sobretot pel trànsit i la indústria
L'ozó és un contaminant secundari que es forma sobretot pel trànsit i la indústria | Hugo Fernández
Nació
04 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 14:20h
Tota la població de Catalunya ha estat exposada aquest estiu a nivells de contaminació per ozó que sobrepassen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), molt més estrictes que els límits legals. Així ho recull un nou informe estatal d'Ecologistes en Acció que, tanmateix, indica que en el conjunt de l'any la situació ha millorat.

Amb tot, el document constata que els episodis de calor de la primavera i l'estiu i la manca de pluges, han elevat els valors d'aquest contaminant en aquests períodes. Els llindars s'han superat de forma preocupant a les comarques de Girona, la plana de Vic i el Prepirineu, on en el trienni 2021-2023 s'ha arribat a superar també el nou objectiu legal que la Comissió Europea ha proposat per al 2030 en almenys una estació. Cal recordar que l'ozó és un contaminant secundari que, sovint, es produeix a les zones més urbanes, però que la marinada empeny cap al interior.

Malgrat les calorades, la freqüència de les superacions dels estàndards de l'OMS i legal ha estat inferior a la dels anys previs a la pandèmia, amb descensos de respectivament el 19% i el 37% (respecte al període 2012-2019).
 

Critiquen la informació a la ciutadania

Al conjunt de Catalunya, segons dades del Departament d'Acció Climàtica, enguany s'ha superat en 17 ocasions el llindar d'informació (i cap el d'alerta). Tanmateix, segons Ecologistes de Catalunya, la informació a la ciutadania per part de les administracions públiques “no és ni adequada ni ajustada” a la gravetat del problema. “La Generalitat s'ha limitat a difondre avisos rutinaris durant els episodis d'ozó, i no té el preceptiu pla d'acció” per fer-hi front.

En aquest sentit, el Govern espera aprovar abans de final d'any un nou pla de qualitat de l'aire -que va estar en exposició pública fins fa poques setmanes- que abasti per primera vegada el conjunt del país -i només els municipis de l'entorn de Barcelona- així com accions específiques per contaminants com el mateix ozó.

Es dona la circumstància que amb aquest pla, el Departament d'Acció Climàtica preveu donar compliment a una sentència condemnatòria a una demanda de la mateixa entitat ecologista per la la contaminació per O3. També hi ha hagut sentències similars del Tribunal Suprem i dels tribunals superiors de Navarra, el País Valencià i Castella-Lleó.