Catalunya acaba d'autoritzar les primeres bateries per emmagatzemar energia renovable. Concretament, es tracta de cinc projectes conjunts que es construiran en un polígon industrial de Reus. Globalment, sumen una potència de 22,5 MW i tindran una autonomia de quatre hores.
Decret per regular les bateries
El passat 3 de juny el Govern va aprovar un decret que aclaria la tramitació de les bateries. Són unes instal·lacions que permeten regular l'energia sobrant -especialment d'origen fotovoltaic i, en menor grau, eòlic- i que són claus per estabilitzar el sistema i reduir el risc de noves apagades. Tanmateix, ja feia mesos que s'estaven tramitant els primers projectes. Ara, el DOGC en publica les primeres autoritzacions.
Es tracta dels projectes Bellissens 2, 5, 6, 7 i 8, que s'ubicaran en sòl urbà d'aquest polígon de la capital del Baix Camp. Cadascun té una potència unitària de 4,5 MW que, globalment, sumen 22,5 MW. La direcció general d'Energia en va autoritzar el passat 13 de juny tant l'autorització prèvia com la de construcció després que el promotor amb seu a Madrid va acceptar els condicionants de l'Ajuntament i de companyies de subministraments.
L'autorització dels cinc projectes inclou també les infraestructures d'evacuació amb una línia soterrada de 25 kV fins a la subestació del mateix polígon.
Fonts del Departament de Territori consultades per Nació expliquen que continuen en tramitació dos projectes més vinculats als autoritzats -Bellissens 3 i 4-. El que no existeix és el número 1 per evitar confusions amb una planta solar de 50 MW amb aquest nom que una filial de Plenitude volia tirar endavant a Constantí, però que hi va acabar renunciant.
Més de 100 projectes de bateries en tramitació
El projecte de Reus és tot just el primer, però està previst que en els pròxims mesos sigui habitual l'autorització de bateries per part de la direcció general d'Energia. Segons dades del Departament d'Energia, a les quals ha tingut accés Nació, el Govern tramita un total de 97 projectes que sumen 977 MW de potència. D'aquests, 74 són a la demarcació de Barcelona, 16 a Tarragona mentre que a Girona i a Lleida només n'hi ha 5 i 2, respectivament.
El gruix són bateries stand alone, és a dir, que no estan vinculades a una instal·lació de renovables. Això sí, n'hi ha set d'hibridades, vinculades a parcs solars o eòlics que sumen 21,7 MW.
Per altra banda, el Ministeri de Transició Ecològica tramita un total de sis grans projectes que sumen 553 MW repartits entre el Vallès Occidental i les comarques de Girona. Cal recordar que l'Estat es reserva les instal·lacions amb una potència superior als 50 MW.