La plataforma contrària al parc eòlic marí del golf de Roses, Stop Macro parc eòlic marí, ha enviat una carta a la consellera de Territori, Sílvia Paneque, i al secretari d'Acció Climàtica, Jordi Sargatal, demanant que es facin "els informes necessaris" per avaluar "amb rigor" de l'impacte que tindrà sobre la biodiversitat de la zona.
A la missiva, els opositors recorden que fa temps que alerten del "greu error" que es cometrà si es tira endavant i afirmen que els set projectes presentats -empreses que han anunciat públicament que volen optar al futur concurs públic- "reconeixen afectacions al medi marí" i ho qualifiquen "d'atemptat contra la biodiversitat que cal conservar".
Tant l'actual com l'anterior govern consideren imprescindible l'eòlica marina per tal d'acostar-se als objectius de renovables per al 2030. En aquest sentit, es va apostar com a pas previ per un parc experimental per fomentar la investigació i avaluar els possibles impactes. Ara bé, la plataforma antieòlica també s'oposa a aquest projecte, denominat Plemcat, que hauria de ser una realitat el 2026: "Existeixen alternatives per obtenir dades", asseguren.
La consellera Paneque, per la seva banda, fa uns dies va assegurar en una entrevista a Ràdio Girona que impulsaran el Plemcat "amb la màxima urgència". El projecte, que va sortir a exposició pública aquest estiu, preveu tres posicions -aerogeneradors de fins a 260 metres- amb una potència conjunta màxima de 30 MW.
Repsol anuncia una setena proposta per optar al parc comercial
El golf de Roses és l'única zona de Catalunya que podrà acollir un parc eòlic comercial. L'Estat va aprovar la zona demominada LEBA-1 en el marc dels plans d'ordenació de l'espai marítim (POEM).
Ara bé, és un procés que va per llarg. L'Estat encara ha de resoldre les al·legacions al marc normatiu que regui aquesta font d'energia renovable i després serà el torn de convocar els concursos. En el sector es dona per fet que el primer serà el de Gran Canària, mentre que la Costa Brava optaria a una segona ronda.
De moment, fins a set empreses o consorcis han manifestat la voluntat de presentar-se en aquest futur concurs. La darrera, que va transcendir el maig, és de la Repsol. Aquest estiu s'ha fet públic que el projecte consisteix en 70 aerogeneradors flotants i una potència global de 1.050 MW. El parc preveu una línia d'evacuació marina de 25,29 quilòmetres i una de terrestre de 29,63 fins a la subestació de la Farga.
Fins ara, set empreses o consorcis han manifestat la voluntat d'optar al futur concurs d'eòlica marina a la badia de Roses.
1. Projecte Tramuntana
- Número aerogeneradors: 35
- Potència total: 500 MW
- Promotors: Sener, Blue Float Energy i Plenitude
2. Projecte Gavina
- Número aerogeneradors: 35
- Potència total: 500 MW
- Promotors: Iberdrola
3. Projecte Medfloat Pilot Parc
- Número aerogeneradors: 3
- Potència total: 50 MW
- Promotor: Saitec
4. Projecte Catwind
- Número aerogeneradors: 82
- Potència total: 1.200 MW
- Promotors: Cobra, Instal·lacions i Serveis Moscardó III
5. Projecte Empordà
- Número aerogeneradors: 34
- Potència total: 510 MW
- Promotor: Capital Energy Offshore
6. Projecte Creus
- Número aerogeneradors: 34
- Potència total: 510 MW
- Promotor: Ferrovial
7. Projecte Mediterrani 1
- Número aerogeneradors: 70
- Potència total: 1.050 MW
- Promotor: Repsol Renovables