El primer parc eòlic a l'Empordà ha superat el penúltim escull (procés judicial a banda). El Govern ha concedit l'autorizació administrativa de construcció del parc Galatea. Situat al municipi de la Jonquera, constarà de nou aerogeneradors i una potència global de 48,94 MW. A l'espera que aquest tràmit aparegui al DOGC -pot tardar una setmana-, encara resta un últim escull per tal que aquest projecte sigui una realitat: el certificat de compatibilitat urbanística.
Ara mateix, Enel Green Power España, SL, empresa del grup Endesa, està realitzant les modificacions del projecte per superar les incompatibilitats assenyalades per part d'Urbanisme. "El projecte modificat es lliurarà les properes setmanes", assenyalen fonts de l'empresa consultades per Nació.
Si Urbanisme també hi dona llum verda, el promotor ja podrà demanar les llicències d'obres als ajuntaments implicats. A banda dels nou aerogeneradors -amb torres fins a 122 metres d'altura i pales de 155-, el projecte inclou infraestructura d'evacuació amb línies soterrades a 33 kV i una línia aèria i soterrada d'alta tensió de 132 kV. Aquesta obra afecta també, a banda de la Jonquera, les poblacions veïnes de Cantallops, Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Figueres i Vilafant.
Amb l'autorització administrativa de construcció, l'empresa té un màxim tres mesos per comunicar quan inicia les obres -tindria fins al 2028 per fer-ho-. Una vegada començades, el termini d'execució és de 18 mesos.
Recurs admès pel TSJC
Des de l'entitat ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà carreguen contra el Govern per "haver-se posat d'acord amb Endesa" durant els mesos d'estiu per tirar endavant el parc eòlic. De fet, el 25 de juliol era la data límit per rebre l'autorització de construcció ja que, en cas contrari, s'haurien perdut els drets de connexió. Per això, la Iaeden critica que hagi estat un govern en funcions qui ho hagi desencallat.
El passat mes de maig es va fer públic que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia admès a tràmit el recurs contenciós administratiu de la Iaeden impugnant l'autorització del parc eòlic Galatea. L'entitat ecologista havia presentat primer un recurs d'alçada, que va ser desestimat, en què ja alertava dels "alts valors naturals i culturals" de l'Albera, que considera que es posen en perill amb la infraestructura. De moment, no s'han interposat mesures cautelars contra el projecte.
Aquesta admissió a tràmit va arribar un mes després què s'avalessin els arguments de la Iaeden contra el parc eòlic Cronos, previst a Capmany (Alt Empordà), també impulsat per Endesa. La plataforma es reafirma en la idea que cal "declarar l'Albera parc natural per protegir-la".