Les centrals nuclears catalanes tenen data de caducitat: es tancaran entre el 2030 i 2035. Tanmateix, hi ha diverses veus que ho posen en dubte, entre les quals en els darrers anys ha destacat la patronal Foment del Treball. Ara s'hi suma el sindicat UGT que, des d'Ascó, ha defensat que es tracta d'una "energia neta".
Allargar la vida útil de les nuclears
Ara fa cinc anys, el govern espanyol i les elèctriques van pactar el calendari de tancament. Fa pocs mesos, es va activar el compte enrere amb la licitació del contracte d'enginyeria per desmantellar-ne el primer reactor, el de la central extremenya d'Almaraz 1, que s'haurà d'apagar l'1 de novembre de 2017.
El 2030 seria el torn de dues instal·lacions dels Països Catalans: Ascó I i Cofrents -el president valencià Carlos Mazón ha iniciat recentment una ofensiva per aturar-ne el tancament-. Ascó II i Vandellòs II, respectivament, continuarien en funcionament fins al 2032 i 2035, poc abans que s'apagui la darrera central, la de Trillo (Guadalajara).
La UGT, com fins ara havien reclamat Foment del Treball, el PP i Vox, reclama que s'ajorni aquest calendari. El secretari general Josep Maria Álvarez, des d'Ascó, ha assegurat que és una "energia neta", en referència a la reclassificació que en va fer fa uns mesos la Unió Europea.
"Cal fer un procés de renovació i millora tecnològica, amb garanties de seguretat i amb l'Estat com a promotor per continuar operant les nuclears", ha assegurat Álvarez, que aquest dimarts ha visitat Ascó i Vandellòs acompanyat de Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya. En aquest sentit, els dos líders han reivindicat ser l'única organització sindical que aposta per la continuïtat de les plantes en les eleccions al comitè d'empresa en marxa: "Hem de pensar també en els fills i nets dels treballadors".