10 consells per estalviar aigua a casa en plena emergència per sequera

Hi ha un petit marge per reduir el consum a la cuina i el lavabo, però el diferencial es nota en activitats ja prohibides com regar jardins o netejar cotxes

Amb l'emergència per sequera, cada gota a casa també compta
Amb l'emergència per sequera, cada gota a casa també compta | Hugo Fernández
04 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:02h
La pitjor sequera de la història contemporània de Catalunya continua agreujant-se i el Govern ha hagut de decretar l'emergència en 202 municipis més, entre els quals tota la regió metropolitana de Barcelona.

En aquest context, la importància d'estalviar aigua a casa continua sent prioritària. Malgrat que el marge és petit,  es pot intentar reduir una mica a la cuina, als lavabos i en els electrodomèstics. Però el gran diferencial el marquen usos que ja estan prohibits com el reg de jardins, el reompliment de piscines o la neteja de vehicles.
 

Consells per estalviar aigua a casa per la sequera

A continuació, 10 consells per estalviar aigua a partir de les recomanacions de l'Agència Catalana de l'Aigua:
 

1. Tancar les aixetes quan ens rentem

Una aixeta oberta acostuma a rajar a 10 litres per minut. Per tant, quan ens rentem les dents o les mans és important tancar-la i només obrir-la quan sigui estrictament necessari.
 

2. Reductors de cabal a les aixetes

Els reductors de cabal, barats i senzills de col·locar, poden rebaixar el consum fins al 50%. També cal reparar les aixetes si perden aigua -pot arribar a gastar 30 litres per dia extres- i, en cas de canviar-les, sempre cal optar per models monocomandament.

 

3. Gastar menys aigua en la descàrrega del vàter

Cada vegada més vàters tenen doble descàrrega, fet que permet reduir la quantitat d'aigua que es gasta quan anem al lavabo. Ara bé, si no disposem d'aquest element una alternativa és posar una o dues ampolles plenes de sorra dins del dipòsit -l'ACA calcula un estalvi de 3 litres per descàrrega-.
 

4. No utilitzar el vàter com a paperera

No hauria de ser un consell per a la sequera, sinó una qüestió de sentit comú. Tirar cotonets, productes d'higiene íntima, tovalloletes, menjar... no només provoca gastar entre 6 i 12 litres per descàrrega sinó un problema per als sistemes de sanejament i els ecosistemes.
 

5. Més enllà de prioritzar la dutxa a la banyera

Ja sona estrany haver de recomanar dutxar-nos (50 litres) en comptes de banyar-nos (300 litres). Ara bé, encara es pot optimitzar la despesa amb dispositius reductors de cabals, aixetes monocomandament o tenir una galleda per recollir l'aigua que no usem mentre esperem que la temperatura sigui la correcta. Posteriorment, es pot fer servir per regar les plantes, fregar el terra o fer una descàrrega manual al lavabo.
 

6. Estalviar aigua mentre cuinem també és possible

L'aigua que usem a la cuina per netejar i rentar aliments, bullir o cuinar al vapor es pot reaprofitar, especialment per regar les plantes (mentre no estigui salada o se li hagi afegit algun producte).
 

7. El rentaplats estalvia aigua (però també es pot fer a mà)

El rentaplats, en principi, estalvia aigua respecte a fer-ho a mà. Això sí, cal tenir en compte aquests consells: posar-lo només quan estigui ple, no esbandir els plats prèviament i limitar-se a retirar les restes de menjar i tirar-les al pot de la matèria orgànica (o destinar-les a compost). Si no en tenim, omplim una mica la pica amb aigua i sabó, els rentem de cop i després els esbandim sense obrir l'aixeta al màxim.

 

8. Prioritzar programes d'estalvi a les rentadores

Si hem de substituir electrodomèstics, les rentadores de baix consum incorporen programes d'estalvi d'aigua i energia. Això ens permet passar d'uns 200 litres d'aigua a només 50. Ara bé, és important fer-ho amb la càrrega completa i seleccionar el programa adequat en funció del tipus de roba i de brutícia.
 

9. I si haig de netejar el cotxe?

Una bona pregunta seria: realment cal netejar el cotxe? En emergència no es permet netejar-los a casa en cap circumstància. Només es pot fer en establiments comercials sempre que tinguin sistemes de recirculació d'aigua.
 

10. I regar jardins i plantes?

En emergència està prohibit el reg de zones verdes privades. Això sí, hi ha alternatives com la recuperació d'aigua a la cuina per mantenir vives les plantes d'interior així com la recollida de pluvials per al reg de supervivència de l'arbrat exterior.