12 mesos vivint per sobre del temut llindar dels 1,5 graus

El juny encadena un nou rècord mensual -el 13è consecutiu-, però la fi del Niño comença a moderar els registres tan extrems

Les temperatures globals van tornar a ser rècord aquest juny
Les temperatures globals van tornar a ser rècord aquest juny | Europa Press
08 de juliol del 2024
Actualitzat a les 5:11h

El juny del 2024 la temperatura mitjana de la Terra es va situar 1,5 graus per sobre de l'era preindustrial. És el 12è consecutiu que s'arriba a aquest temut llindar, que marca l'Acord de París. De fet, es tracta del tretzè mes seguit amb rècord, malgrat que la fi del Niño suposa que es comencin a moderar els registres tan extrems.

Una ratxa de rècords que no es trenca

El juny de 2023 va ser el primer on es va iniciar aquesta sèrie de rècords mensuals. El juliol, per la seva banda, la temperatura es va situar 1,52 ºC per sobre l'era preindustrial. Des d'aleshores, tots els mesos han estat per sobre d'aquest llindar marcat a l'Acord de París. El màxim escalfament, per cert, es va assolir aquest febrer (+1,77 ºC).

Que aquest juny la temperatura s'hagi situat "només" 1,50 ºC per sobre la mitjana de 1850-1900 confirma la tendència a una certa moderació d'aquest escalfament tan extrem. De fet, coincideix amb la fi de Niño i amb la possibilitat cada vegada més alta que es desenvolupi la Niña.

Així va ser el juny del 2024 segons les dades del projecte europeu Copernicus.

  • Temperatura mitjana de 16,66 ºC.
  • Rècord mensual: +0,14 C respecte al juny 2023.
  • Escalfament de 0,67 ºC respecte a la mitjana de juny 1991-2020.
  • Escalfament d',150 ºC respecte a la mitjana de juny 1850-1900

Escalfament mensual (1940-2023) respecte al període preindustrial

"El tretzè mes consecutiu de temperatures globals rècords i el dotzè consecutiu per sobre dels 1,5 °C és més que una raresa estadística i posa de manifest un gran canvi en el nostre clima", assegura Carlo Buentempo, director del servei de Canvi Climàtic de Copernicus. "Encara que aquesta ratxa específica d'extrems s'acabi en algun moment, estem obligats a si no deixem d'afegir gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera i als oceans es continuaran batents nous rècords", afegeix.

Temperatura global diària (1940-2023)

Es comença a notar la Niña

Europa va viure el segon juny més càlid d'ençà que hi ha registres, amb valors extrems al sud-est i a Turquia -però més moderats tant a la regió occidental com a Islàndia i part de Rússia-. Fora d'Europa, les temperatures van ser més per sobre de la mitjana a l'est del Canadà, l'oest dels Estats Units i Mèxic, el Brasil, el nord de Sibèria, l'Orient Mitjà, el nord d'Àfrica i l'oest de l'Antàrtida.

En canvi, les temperatures es van situar per sota de la mitjana al Pacífic equatorial oriental, fet que segons els responsables de Copernicus indica clarament el desenvolupament del fenomen de la Niña. En canvi, les temperatures de l'aire sobre l'oceà es van mantenir a un nivell inusualment alt en moltes regions.