Acció Climàtica recupera el cabal de 2.000 litres per segon al Ter per garantir el nivell actual

El conseller Mascort avança la mesura, prevista per a la setmana que ve, després de les últimes pluges, tot i que reconeix que el que preocupa és la Muga, on "hi falta aigua"

El conseller David Mascort aquest divendres a l'embassament de Susqueda
El conseller David Mascort aquest divendres a l'embassament de Susqueda | Departament d'Acció Climàtica
Redacció
10 de maig de 2024, 15:40
Actualitzat: 12 de maig, 19:34h

El Departament d'Acció Climàtica recupera el cabal ambiental del Ter de 2.000 litres per segon. L'objectiu és mantenir-lo tal com està després de la crescuda que ha tingut amb les pluges que han anat caient les darreres setmanes. De fet, la calor que es pronostica per als pròxims dies faria baixar de nou el cabal. Per això, el Departament s'ha avançat i ha obert la comporta de l'embassament de Susqueda per dotar d'aquests 2.000 litres que garanteixen l'actual cabal. La mesura ja es contemplava en el moment que es passésd'emergència a excepcionalitat a la conca Ter-Llobregat, prevista per a la setmana que ve, però Acció Climàtica ho ha avançat. El conseller del ram, David Mascort, ha reconegut que el que preocupa és la Muga on "hi falta aigua".

Així doncs, des d'aquest divendres i, almenys fins a final d'any, el Ter mantindrà el seu cabal ambiental de 2.000 litres per segon. Una xifra que només pot fer que ampliar-se "per poc que plogui". La mesura beneficiarà, d'una banda, "al mateix riu", però també a la pagesia i a la resta de sectors afectats pel decret de sequera. El conseller Mascort ja ha deixat clar que si torna a ploure, s’incrementarà la dotació que tenen assegurada.

A més a més, el titular d'Acció Climàtica ha celebrat que els embassaments encara continuaran creixent els dies entrants, gràcies a l’aigua que arriba especialment del desgel de les muntanyes, on hi ha les capçaleres dels rius. Bones notícies, doncs, per a regants, si bé el conseller ha recordat que cal continuar amb les polítiques d’estalvi d’aigua. "Crec que tothom n’és conscient", ha remarcat.

Mascort ha fet l’anunci des de l’embassament de Susqueda, que ha obert la comporta per arribar a aquests 2.000 litres per segon aquest divendres i que permetrà mantenir la vida actual del Ter. Com dèiem, però, on el problema és encara preocupant és a la zona de la Muga. El conseller ha reconegut que el que fa falta allà és que plogui. El problema és que es tracta d’una conca petita i que si no precipita just "on toca" es fa complicat. En aquest sentit, aquesta zona continua en emergència, però l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hi aportarà un cabal continu de 135 litres per segon, això sí, deixarà de rebre hidropuntes.

Justifica que s’omplin les piscines

Una de les conseqüències del pas d’emergència a excepcionalitat és que es podran omplir les piscines en complexos turístics i la indústria disposarà de més aigua per la seva activitat. En aquest sentit, Mascort ha defensat que sigui així, perquè "no es pot aplicar el decret de sequera de manera desagregada". El conseller també ha assenyalat que "avui és important que ens fixem en el fet que passem a 2.000 litres per segon, però cal tenir en compte que tots els sectors es beneficien del pas d'emergència a excepcionalitat".

Fi a les hidropuntes

Des de començaments de febrer, el Govern ha aplicat els cabals d’emergència a la Muga i al Ter per preservar més aigua als embassaments i reduir en prop del 40% els desembassaments. Inicialment, el cabal d’emergència al Ter estava acordat en 600 l/s, però, finalment, només es va arribar als 1.000 l/s. "Mai hem baixat a 600 i això és important", ha destacat Mascort. Durant el temps que ha durat aquest escenari, s’han fixat uns increments de cabal controlats -les anomenades hidropuntes- per al manteniment de la qualitat ambiental del riu i, alhora, garantir l’aigua als embassaments.

Aquestes hidropuntes, de 3.000 litres per segon al Ter, s’han fet dos cops per setmana i durant sis hores en cada maniobra. En total, des del 9 de febrer, s’han aportat 21 hidropuntes al Ter que han permès garantir aquesta qualitat ambiental i preservar la biodiversitat de la conca. Cinc més s’han produït de manera natural a causa de les pluges.