El Departament d'Acció Climàtica ha arrencat la campanya de vacunació massiva a bestiar oví i boví per frenar l'expansió de la malaltia de la llengua blava, que a hores d'ara afecta una vintena de granges de vuit comarques diferents, Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, la Selva, Maresme, Osona, Ripollès i Pla de l'Estany. Es vacunaran tots els animals de les comarques afectades, però també de les zones restringides, és a dir, aquelles que estan dins d'un radi de 100 quilòmetres per motius de seguretat. De fet, només s'ho estalvia Tarragona i tres comarques del sud de Lleida, el Segrià, el Pla d'Urgell i les Garrigues.
La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha confirmat que, dels 3 milions de vacunes que aniran arribant progressivament, ja són aquí 200.000 dosis. Aquestes aniran destinades a les ovelles perquè són els animals que han mostrat "més simptomatologia" i, en 15 dies, n'arribaran 600.000 més i ja es podran començar a distribuir també entre les vaques. A Catalunya hi ha una cabana de 285.000 ovelles i 560.000 vaques. Ara mateix hi ha una trentena més d'explotacions sospitoses de patir la malaltia. Tot i això, ha apuntat que encara no es poden donar els casos com a certs perquè s'estan analitzant les mostres i els resultats arribaran en els pròxims dies.
La vacunació va arrencar dimarts a les comarques del Pla de l'Estany i la Garrotxa i aquest dimecres s'està fent al Lluçanès, Osona i el Ripollès. Fonts del Departament han explicat que també començaran a distribuir dosis al Pirineu de Lleida. La Generalitat es fa càrrec del cost de compra de la vacuna i també de la seva aplicació.
Preocupació al sector ramader
La propagació del virus de la llengua blava preocupa molt al sector ramader, sobretot per les repercussions econòmiques que se'n poden derivar. Una de les granges on s'ha fet la vacunació aquest dimecres és el Soler de n'Hug, al Lluçanès, que té unes 800 ovelles. Un dels seus responsables, Abel Peraire, ha explicat que l'any 2008 -quan es va detectar un focus a Catalunya- i el 2016 -quan la malaltia era present a França- el sector es va mostrar "molt escèptic" a la vacunació. Ara, però, creu que la situació és diferent perquè "els focus s'estan estenent molt ràpidament". I ha remarcat: "Hem cregut convenient vacunar per fer un cinturó de seguretat i per la pròpia seguretat de l'explotació".
De fet, Guillaumes ha dit que en aquests moments la vacunació a Catalunya és obligatòria perquè així ho estableix el Ministeri quan se'n detecta un cas. La directora general ha explicat que els ramaders tenen un "mal record" del 2008, però considera que en aquests 16 anys la vacuna "ha evolucionat molt". I ha exposat: "Si el ramat està en bones condicions els afectes adversos són mínims".
Una malaltia que no afecta els humans
Finalment, la directora general d'Agricultura i Ramaderia ha volgut aclarir que la malaltia de la llengua blava no afecta "en absolut" les persones i, per tant, el consum de carn i llet "és segur". La malaltia de la llengua blava afecta només els animals remugants, com ovelles, cabres, vaques i cérvols, i provoca, entre altres símptomes, que la llengua se'ls torni de color morat i blavós. Els casos més greus afecten les ovelles i els pot arribar a provocar la mort. El virus s'encomana a través d'algunes espècies de mosquit.