Canvi radical a la cua d'un embassament de Sau que ja supera el 30%

El meandre de Sant Pere de Casserres ha passat de ser un riuet a formar part del pantà

El meandre de Sant Pere de Casserres, a la cua de l'embassament de Sau, aquest dilluns 3 de juny
El meandre de Sant Pere de Casserres, a la cua de l'embassament de Sau, aquest dilluns 3 de juny | Emili Vilamala
04 de juny del 2024
Actualitzat el 10 de juny a les 10:20h

Les conques internes de Catalunya ja estan per sobre del 30%. De fet, el creixement de les reserves es manté de manera força sostinguda i aquest dimarts ja han superat els 200 hm3, quasi un 33%. El pantà que més ha millorat és Sau, que des del 29 d'abril ha multiplicat per 15 l'aigua envasada i que ja supera el 30%. Tot plegat, ha suposat que l'aigua arribi als peus del campanar i que un altre dels indrets icònics, el meandre de Sant Pere de Casserres, hagi passat de ser un riuet a formar part del pantà.

Sau multiplica per 15 les reserves

En els pitjors moments de la sequera les reserves del sistema Ter-Llobregat van baixar fins a 90 hm3. Aleshores, una de les grans preocupacions de l'Agència Catalana de l'Aigua no només era la quantitat ínfima de recursos hídrics, sinó també la seva qualitat.

És per això que fins a tres vegades en un any es va procedir a buidar Sau per concentrar l'aigua a Susqueda. La darrera va ser a mitjan abril, però l'episodi de finals de mes -el 29 d'abril va ser el dia més plujós dels darrers dos anys i mig-, va suposar que es deixés de desembassar i el pantà comencés a multiplicar les reserves.

Aquest dimecres Sau ja té més de 49 hm3. És un 30% de la capacitat total i 15 vegades més que fa sis setmanes.

Evolució del % de Sau (2020-2024)

Està previst que en els propers dies s'arribi al nivell màxim del 2023 -a inicis de juliol es van fregar el 32%-, però encara queda molt lluny del més de 60% de la primavera de 2022 o dels dos anys anteriors on el pantà osonenc fregava el ple.

Tot plegat ha suposat un canvi radical en el paisatge d'aquest paratge de les Guilleries. Destaca l'emblemàtic meandre de Sant Pere de Casserres que bona part d'aquest 2024 era tot just un riuet -com mostra la imatge del 2 de gener capturada pel fotògraf Emili Vilamala. Aquesta setmana, en canvi, aquest espai de la cua de l'embassament ja ha passat a ser una zona més del pantà osonenc.

Comparativa del meandre de Casserres (2 de gener - 3 de juny)

Susqueda també supera el 30%

Sau i Susqueda formen un sistema d'embassaments. Sovint, augmentar el volum de Sau anava en detriment de Susqueda, o a la inversa. En aquesta ocasió, el pantà situat aigües avall inicialment es va mantenir estable al 26% fins que després va començar a guanyar reserves. Actualment, ja té més de 71 hm3 i un 30,6% del volum ple.