CIÈNCIA EN SOCIETAT

Crida a la ciutadania per fer un seguiment de la biodiversitat a les platges

Un projecte de ciència ciutadana permet avaluar espècies com el corriol camanegre, la sargantana cendrosa, la blaveta comuna o el conill de bosc

Un projecte de ciència ciutadana permet seguir la biodiversitat a les platges
Un projecte de ciència ciutadana permet seguir la biodiversitat a les platges | Cedida per l'AMB
Redacció
04 de juliol del 2024
Actualitzat a les 14:38h

El corriol camanegre, la sargantana cendrosa, la blaveta comuna i el conill de bosc són algunes de les espècies de flora i fauna que es poden trobar a les platges metropolitanes. Amb l’arribada de l’estiu, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Institut Metròpoli i l’Institut de Ciències del Mar-CSIC han fet una crida a la ciutadania per col·laborar en el seguiment de la biodiversitat d’aquestes platges a través del projecte BioPlatgesMet. L’acció que es demana a la població és fotografiar la flora i fauna de les platges i les dunes mitjançant la plataforma de ciència ciutadana MINKA, disponible en web i app.

Cada estiu, les platges metropolitanes reben uns onze milions de visitants. David Piquer, tècnic de platges de l’AMB, remarca que “en aquesta època de més afluència tenim un doble objectiu: sensibilitzar sobre el fet que les platges són ecosistemes molt rics en biodiversitat i demanar la participació ciutadana per construir un inventari col·laboratiu de les espècies de flora i fauna locals”. Per això, un dels objectius de BioPlatgesMet és acostar la natura local de cada municipi a la població.

“És essencial que tothom entengui la importància de preservar aquests espais naturals, ja que són hàbitats crucials per a moltes espècies. Un exemple en són les dunes, que estan delimitades amb cordes en la majoria de les platges metropolitanes”, afirma Elena Domene, cap de Sostenibilitat de l’Institut Metròpoli.

Des que va començar el projecte BioPlatgesMet, el 8 de juny del 2022, s’han recopilat més de 5.200 observacions de 599 espècies diferents, amb la participació de 137 persones. “Des de l’ICM-CSIC validem totes aquestes dades que aporta la gent perquè tinguin un valor científic i es puguin utilitzar per a projectes de recerca i la gestió de les platges”, explica Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC.

De fet, el mes de maig passat, les dades de BioPlatgesMet ja es van incorporar al repositori global de dades GBIF (Sistema Global d’Informació sobre Biodiversitat), fet que contribueix al coneixement científic internacional. En paral·lel, les observacions de flora i fauna marines que es recullen a MINKA al llarg de l’estiu també entren a formar part de la BioMARató, una altra iniciativa de ciència ciutadana que té l’objectiu de reportar la biodiversitat de tot el litoral català.

Arxivat a