​El Meteocat s'adapta al canvi climàtic

Canviarà quan es considera onada de fred o de calor, ja que el nou període de referència del Servei Meteorològic de Catalunya serà el 1991-2020

  • Canviarà com es calcula una onada de calor -
Publicat el 31 de gener de 2023 a les 10:20
Actualitzat el 01 de febrer de 2023 a les 09:18
Catalunya comença a deixar l'onada de fred. Han estat quasi dues setmanes amb temperatures molt per sota de la mitjana climàtica. Però quina mitjana? Fins ara, el Servei Meteorològic de Catalunya tenia com a referència el període 1961-1990. En el context del canvi climàtic, les temperatures sempre quedaven molt per sobre de les habituals

Ara, s'ha adoptat el criteri de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i els valors de referència seran els del 1991-2020. “Cal adaptar-nos a la realitat climàtica per evitar prendre decisions a partir d'informació obsoleta”, explica Marc Prohom, cap de l'àrea de Climatologia del Meteocat.
 

1,1 grau més

El gran canvi per la modificació del període de referència és en les temperatures. Si entre 1961-1990 la temperatura mitjana a Catalunya era de 13,1 ºC, en els darrers 30 anys ha passat a 14,2 ºC. Una diferència d'1,1 graus i que mostra l'impacte del canvi climàtic.

En canvi, respecte a la pluviometria els canvis són menys evidents. En aquest sentit, els responsables del Meteocat assenyalen que el clima dels darrers trenta anys és lleugerament més sec, però que els canvis poden venir més associats a la presència d’un major nombre de sèries climàtiques, especialment en àmbits de muntanya.
 

Per què canviarà el càlcul de les onades de fred i de calor?

Malgrat que és un ajust tècnic, un dels canvis que notarà el gran públic és el fet de determinar (oficialment) si hi ha onades de calor o de fred. Aquests períodes es calculen quan, durant tres dies seguits, se superen les temperatures màximes o mínimes per sobre o per sota de percentil 98. O cosa que és el mateix, si durant almenys tres dies hi ha temperatures extremes que només succeeixin en un 2% de les jornades del període de referència.

[noticia]250824[/noticia]
Marc Prohom, cap de l'àrea de Climatologia del Meteocat, admet que les onades de calor oficials ara seran més difícils, ja que els valors de referència per determinar-les augmentarà. En canvi, podrà ser més fàcil que es produeixi una onada de fred –tot i que les onades de fred d'ara, no seran tan severes com les d'abans-.
 

Per quins sectors és important aquest canvi?

Determinar si un període ha estat molt càlid o molt fred no deixa de ser una anècdota o un tema de conversa per bona part de la ciutadania. Ara bé, hi ha diversos sectors socials i econòmics molt sensibles a la meteorologia.

La gestió de l'aigua, l'energia, l'agricultura o la viticultura, entre altres, necessiten previsions a mitjà i llarg termini. Unes previsions que han d'estar adaptades a la realitat actual i no a la de fa mig segle. “Els conreus ja s'han anat adaptant, però els agricultors necessiten un marc de referència més actualitzat per no estar prenent decisions a partir d'informació obsoleta”, explica Prohom a Nació.

[impacte]
En canvi, un dels sectors que no notarà el canvi és el de la salut. A l'hora d'activar els plans de protecció vinculats a la calor extrema, ja s'havien anat adaptant els valors per tenir un període de referència més real. “Si no, hauríem tingut l'emergència per calor activada quasi tot l'estiu”, admet el responsable del SMC.