[nointext] [intext1]
Serà cada mes de setembre a partir d'algun d'aquests 20 anys, ja que és en aquest moment quan el gel del pol nord arriba als seus nivells més baixos, per la inclinació i el moviment de translació de la Terra. Any rere any, les temperatures càlides de l'estiu a l'hemisferi nord fan que el casquet polar minvi, tot i que cada dècada des del 1980, la mida ha disminuït un 12,6%. Per això, arribarà el moment en què no hi hagi ni un metre de gel.
Evolució de la superfície de gel des de 1980

Entre les imatges dels satèl·lits de la NASA i el model climàtic emprat, s'ha determinat també que el 2100, la regió àrtica quedarà totalment líquida durant la meitat de l'any. Aquesta evolució, però, ja s'ha anat veient el darrer segle, en què s'ha passat de poder navegar pel pas del nord-oest, que connecta l'oceà Atlàntic amb el Pacífic, només a l'estiu i amb un trencagel; a ser una ruta de creuers turístics sense grans perills el 2023.
[noticia]257838[/noticia]
[intext2]
La investigació mostra que, des de finals de la dècada de 1990, el pol nord perd gel cada mes, més enllà de l'estació estiuenca. Abans, l'Àrtic experimentava un cicle en què la massa sòlida d'aigua augmentava fins als mesos de març i abril, quan es desfeia fins al setembre i l'octubre. L'investigador del Laboratori d'Investigació del Canvi Climàtic de la Universitat de Phang (Corea del Sud), Seung-Ki Min; i el director adjunt de l'Institut d'Oceanografia de la Universitat d'Hamburg, Disk Notz, són dos dels coautors de l'estudi i alerten que el 90% del desgel de l'Àrtic és provocat per l'activitat humana.
[noticia]257707[/noticia]
[intext3]