Els Agents Rurals inicien una campanya de vigilància als espais naturals de Catalunya des d'ara i fins a finals d'any. Per fer-ho, doblaran la presència d'efectius, del centenar actual fins als 200. L'objectiu és el control de les zones especialment sensibles davant la massificació. Les principals preocupacions seran controlar que no s'acampi en zones on no es pot, i es vigilarà especialment motoristes i ciclistes que circulin per on no està permès. A banda, s'informarà els visitants sobre la importància de respectar el medi natural i es controlarà especialment que no s'encenguin focs pel risc d'incendi.
Amb l'arribada de les vacances de Setmana Santa el Govern preveu l'arribada massiva de visitants als espais naturals protegits. Per això, els Agents Rurals intensificaran la vigilància amb un total de 200 efectius. El pla preveu el desplegament 45 sectors de vigilància que cobriran els 25 espais naturals que compten amb una especial protecció. "Aquest pla està pensat per Setmana Santa perquè és quan més massificat estan", ha remarcat la directora general d'Agents Rurals, Elisenda Pérez.
La voluntat "no és denunciar i multar" sinó fer pedagogia a la ciutadania per tal que tingui en compte que cal respectar l'espai on es troba. Ara bé, Pérez ha deixat clar que "si cal ho farem". En aquest sentit, l'inspector en cap dels Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha explicat que es farà un control perquè es pugui compatibilitzar "gaudir del medi i tenir una actuació responsable". A més, també ha assenyalat que una de les qüestions que els preocupa és "el respecte a la propietat privada".
En aquest sentit, ha explicat que es controlarà que no s'aparqui en camps de conreu, que els gossos vagin lligats i que no es faci malbé material agrícola. A banda, una de les preocupacions principals dels Agents Rurals són les acampades en zones protegides i la circulació de bicicletes i motos per on no està permès. Mur ha remarcat que aquesta és una pràctica "habitual" i diu que "hi estaran a sobre".
No es pot fer foc
El cap dels Agents Rurals també ha recordat que no està permès encendre fogueres i demana màxima responsabilitat a tothom qui decideixi anar a aquests espais naturals. "La prevenció d'incendis forestals és una de les preocupacions que tenim. Cal recordar que, tot i que el risc d'incendi ha disminuït hem de tenir en compte que no es pot encendre foc, ni barbacoes ni res que pugui implicar un incendi forestal", ha reblat.
Qui també ha demanat responsabilitat ha estat el director de Polítiques Ambientals, Marc Vilahur, que ha reconegut que "hi ha més consciència" per part de la ciutadania a l'hora d'accedir al medi natural, però que "encara falta molt". "Hem de ser conscients que la natura és el que ens sustenta i el que no podem fer és que, per exemple, per gaudir d'un gorg es contaminin les seves aigües", ha destacat.
Durant tot el 2024, els Agents Rurals van dur a terme 31.047 actuacions a Catalunya i van interposar 1.700 denúncies a l'àrea d'Espais Naturals Protegits i Biodiversitat. Un terç d'aquestes actuacions es van fer en el marc de la vigilància d'espais.