Els biòlegs de Noa 18 nusos, un projecte de documentació de cetacis, alerten que el dofí comú desapareix de la Costa Brava. "La seva població ha disminuït, segurament degut a la sobrepesca que els deixa sense aliment", explica el biòleg Albert González, que diu que des de l’inici del projecte fa set anys no n’han vist cap.
A més, també preocupa el nombre de cries, que són "poques per la quantitat d’adults". Des del 2018, el projecte ha documentat 1.566 individus d’espècies com caps d'olla, zífids o rorquals al canyó de la Fonera, una vall submarina entre Begur i Palamós. La iniciativa també fa divulgació d’aquestes espècies per contribuir a la seva preservació, protegint-les d’amenaces com la col·lisió amb embarcacions o la pesca accidental.
En dades, des que va començar l'activitat el 2018 i fins al 2024, Noa 18 nusos ha documentat 1.566 individus de diferents espècies de cetacis a la Costa Brava. L'any que més se'n van poder observar va ser el 2020, coincidint amb l'aturada de l'activitat humana per la pandèmia, quan se'n van albirar 412. El segueixen el 2019, amb 309 individus captats i el 2024, amb 281.
En aquest temps encara no s'han pogut veure dofins comuns, tot i ser uns animals documentats fa deu anys a la Costa Brava. "Tristament, han anat desapareixent del mar Mediterrani i cada vegada se'n veuen menys", afegeix la biòloga marina especialista en cetacis i membre del projecte, Clàudia Auladell, que afegeix que això pot indicar que disminueixen també el nombre de cetacis a la zona.
Per espècies, la que més s'ha observat és el dofí ratllat, amb més de 900 individus documentats. El segueix a certa distància el dofí mular, amb 315 individus i el cap d'olla negra, amb 200. També s'han pogut documentar al llarg d'aquests set anys, 94 caps d'olla gris, 14 rorquals, 5 catxalots i 5 zífids.