El 58% d'incendis, abans de l'estiu
Des de l'1 de gener de 2023 han cremat a Catalunya 1.521 hectàrees, quan la mitjana dels darrers quaranta anys se situa fregant les 6.000. De fet, el 2022 se'n van cremar 6.802 mentre que el 2021 van ser 3.021.Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior, ha qualificat des de Sant Llorenç Savall la campanya de molt positiva. Però també ha fet una advertència. “Cal estar amatent la resta de l'any”. De fet, aquest 2023 mostra com ja es pot parlar d'una campanya contínua d'incendis. El 58% de les hectàrees calcinades són entre gener i maig. En aquell període es van produir focs molt complicats com els de la Franja i el de la Catalunya Nord que va entrar a l'Alt Empordà.
L'advertència d'Elena s'ha fet realitat pocs minuts després. Un incendi s'ha declarat a Vespella de Gaià (el Tarragonès) i ha obligat a activar unes 50 dotacions, deu de les quals aèries.
El sisè millor estiu dels últims 15
Durant la campanya forestal d'estiu, entre l’1 de juny i el 18 de setembre, s’han produït un total de 221 incendis forestals, que han cremat 668,59 hectàrees. Tant en nombre de focs com en superfície es tracta del sisè millor any dels darrers quinze. Si es comptabilitzen la mitjana d’hectàrees cremades dels darrers cinc anys (3.310 ha/any), la xifra d’aquest 2023 és gairebé cinc vegades inferior.[noticia]260803[/noticia]
Pel que fa a les causes, un 25% dels incendis d’enguany (55) s’han originat per causes naturals, mentre que en la resta hi ha intervingut l’acció humana. Concretament, 50 (un 22,6% del total) s’han originat per negligències i fins a 47 (un 21,3%) han estat intencionats. Aquest fet contrasta amb la xifra habitual que enfila els incendis d'origen humà fins al 90%.
El foc més important és el que va afectar Portbou i Colera (Alt Empordà) a inicis d'agost. Va cremar quasi 600 hectàrees -l'únic gran incendi forestal (GIF) de l'estiu a Catalunya- i, a banda de l'actuació dels Bombers, va ser clau la presència de vinyes i de ramaderia extensiva. Una nova demostració que les activitats primàries i la gestió forestal són la millor estratègia per prevenir el foc.
El Departament d'Interior ha volgut agrair la col·laboració ciutadana amb aquest vídeo: