Ecologistes en Acció ha atorgat banderes negres a sis punts de la costa catalana per la contaminació o per la mala gestió dels plans urbanístics. L'ONG ha analitzat 8.000 quilòmetres de les costes de l'Estat i ha repartit diversos distintius. El document que Ecologistes en Acció ha presentat aquest dimecres, denuncia el que considera “casos flagrants de contaminació i mala gestió ambiental”.
1. Delta de l'Ebre. El sud del litoral català ha rebut la bandera negra per l'impacte en l'ecosistema i en els arrossars que tindrà la retallada de la dotació d'aigua pels regants fixada per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. L’ONG ha assegurat que la reducció del 50% de la dotació d’aigua per a les dues comunitats de regants de l’espai natural, posarà en perill de supervivència els ecosistemes deltaics i comprometrà el benestar ecològic del Parc Natural, que és una zona protegida considerada Reserva de la Biosfera.
2. Platja de la Savinosa, a Tarragona. Aquesta platja ha rebut la bandera negra per la previsió de construir un hub cultural al voltant del preventori. Comportarà un creixement urbanístic de fins a 22.000 metres quadrats i ha considerat que els serveis socials i culturals previstos no són necessaris perquè la ciutat ja n’ofereix a altres zones molt millor connectades com ara el centre.
3. Antiga cimentera de Vallcarca, a Sitges. L'organització ha atorgat la bandera negra a la zona on es vol fer un macrocomplex turístic amb apartaments, hotels i una destacada àrea comercial. A més, també inclourà un campus tecnològic i d’altres equipaments. Per la portaveu de l’ONG, Anna Aldarias, aquest és un cas flagrant de mala gestió perquè "es tracta d’una operació urbanística que el que farà serà destruir un paratge amb una importància ecològica i ambiental clau i una gran biodiversitat". Així, ha considerat que aquest espai hauria de protegir-se.
4. Badalona. També hi ha una bandera negra destinada al litoral badaloní per l'elevada contaminació que acumula la zona procedent de l’activitat industrial, tant al subsol com a la platja. Aquest fet es veu accentuat per la manca d’un sistema de drenatge d’aigua adequat i una pressió urbanística molt accentuada.
5. Begur. L'urbanisme "descontrolat" de Begur és un altre dels punts negres de la costa catalana. Ecologistes en Acció ha lamentat que els governs locals "estiguin apostant pel ciment i permetent que s’edifiquin urbanitzacions que provoquen una pressió enorme en l’entorn natural, la biodiversitat i els recursos hídrics escassos". Aquesta és una problemàtica que han denunciat diverses entitats ecologistes com SOS Costa Brava o Salvem la Costa de Begur.
6. Roses. El passat mes de febrer el govern espanyol va donar llum verda al Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim que regularà les zones de la costa en què podran instal·lar-se parcs eòlics marins. L’entitat ha lamentat que el Golf de Roses s’hagi inclòs en aquest llistat, ja que és un espai natural destacat per a Catalunya que, entre d’altres, conté cales d’alt valor paisatgístic, és una reserva de pesca sostenible i acull nombrosos processos migratoris de cetacis i aus.
[plantillavirals]
Els sis punts de la costa catalana amb bandera negra
Ecologistes en Acció selecciona espais del litoral contaminats o amenaçats per projectes urbanístics
Ara a portada
EL MÉS LLEGIT
-
1No, realment no s'ha desextingit el llop gegant
-
2Sí, ens adaptem millor al fred que a la calor
-
3Barcelona deixa de tenir restriccions per sequera 865 dies després
-
4Torna l'aigua a les fonts de Barcelona després de dos anys i mig
-
5El Consell i el Parlament Europeu acorden reduir la contaminació per microplàstics
Publicat el 14 de juny de 2023 a les 12:51
Actualitzat el 19 de juny de 2023 a les 08:39