La crisi climàtica impacta al Mediterrani: més de 40 morts en incendis i tempestes

Un estudi internacional constata que sense canvi climàtic no s'haurien produït les temperatures rècord d'aquest juliol en els països de la costa mediterrània

  • Els incendis a Sicília han provocat almenys tres morts -
Publicat el 26 de juliol de 2023 a les 16:00
Actualitzat el 26 de juliol de 2023 a les 16:07
Cinc morts en incendis a Sícilia, 34 a Algèria, dos en les tasques d'extinció a Grècia i dues persones mortes i més d'un centenar de ferits en les tempestes del nord d'Itàlia. Aquest és el balanç provisional de víctimes dels fenòmens extrems que estan afectant la regió mediterrània, tant a la ribera europea com en l'africana i que mostren l'impacte directe de la crisi climàtica. Tot plegat, en un moment on el Mediterrani acaba de batre el rècord de temperatura de l'aigua: 28,71 ºC.

Atribuir els desastres naturals que aquests dies afecten Itàlia, tant al nord com al sud, Grècia, Croàcia, Algèria i Tunísia al canvi climàtic no és gratuït. Un estudi del prestigiós projecte World Weather Attribution (WWA), que aplega alguns dels científics més rellevants del món, considera impossible haver arribat a les temperatures d'aquest juliol al sud d'Europa sense l'escalfament global. Aquesta iniciativa, precisament, analitza els fenòmens meteorològics extrems i el seu grau de relació amb l'impacte de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.
 

Pedregada rècord

Després de dues setmanes de temperatures extremes, s'han produït tempestes excepcionals tant al nord d'Itàlia com en altres països de l'entorn. Precipitacions molt intenses, vents huracanats i pedregades absolutament fora de mida. De fet, se n'ha arribat a registrar una de 20 centímetres, fet que podria constituir el rècord d'Europa d'ençà que hi ha registres.