Milers de barquetes de Sant Pere o velella –hidromeduses que en reproduir-se formen colònies flotants de pòlips– han envaït les costes de Mallorca i Menorca, com ja van fer-ho fa unes setmanes a Catalunya.
L'arribada d'aquest organisme gelatinós a les costes de l'Illa, que en entrar en descomposició sobre la sorra o les roques emet una olor desagradable, és molt superior a la registrada en anys anteriors.
La retirada de velella a les platges de Menorca ha esdevingut una lluita contra els elements. Alguns sorrals que s'havien donat per nets els últims dies, com el de Son Bou a Alaior, han tornat a aparèixer coberts per un espès mantell de color blau.
Thousands of beautiful blue Velella Velella Hydrozoans blew into the harbor today. They sport a stiff, triangular sail atop their backs and go wherever the wind pushes them. Thus, we also call them, “By-the -Wind Sailors”. They’re ultra cool in so many ways. pic.twitter.com/lTmog9Ydnd
— Michael Coleman (@MichaelCol16473) April 19, 2025
Les barquetes de Sant Pere també són conegudes com a velelles. De fet, el nom científic és Velella velella. Funcionen com a colònies de pòlips flotants i es desplacen gràcies a una membrana semicircular similar a una vela -d'aquí en surt el nom- que neix de la superfície. Es mouen gràcies a les onades i el vent, però quan arriben a la costa és per morir.
La presència de barquetes de Sant Pere és habitual a casa nostra. Enguany, han arribat abans de l'habitual a causa de l'escalfament del mar. També es considera la sobrepesca com un dels elements que en provoquen una major presència. De fet, el 2018 el litoral català va patir una autèntica plaga de velelles.